Vídeň je špinavá kvůli uprchlíkům? Orbánův spolupracovník natočil odstrašující video

Budapešť/Vídeň - Šéf úřadu maďarského premiéra János Lázár zneužil Vídeň jako odstrašující příklad, jak by údajně mohla za několik let vypadat Budapešť, pokud lidé dovolí opozici vpustit do Maďarska migranty. Přisadil si i Viktor Orbán, který opět varoval voliče před možnou proměnou Maďarska v přistěhovaleckou zemi.

Lázár na videu natočeném v jedné ze čtvrtí rakouské metropole tvrdí, že Vídeň je kvůli imigrantům špinavější, chudší a nebezpečnější.

"Ulice jsou zjevně špinavější, oblast je zjevně chudší a je tu hodně zločinu," říká Lázár na videu, které zveřejnil na svém facebooku. Stojí přitom ve vídeňské čtvrti Favoriten, ve které má podle posledních statistik původ v zahraničí více než 40 procent obyvatel.

Podle šéfa úřadu maďarského premiéra hrozí, že "pustí-li opoziční strany do země imigranty", mohla by za dvacet let Budapešť vypadat podobně jako Vídeň. Čtvrť, ve které se na videu nachází, označil za město ve městě, kde žijí "z bílých a křesťanů" už jen důchodci a všichni ostatní jsou imigranti.

"Ve Vídni je mnoho škol, kde už nejsou bílí Vídeňané, ale jen děti muslimských imigrantů a imigrantů z Blízkého východu," říká dále na videu blízký spolupracovník premiéra Orbána. Na závěr svým voličům slibuje, že spolu se svými kolegy z vládní strany Fidesz pracuje na tom, aby podobnému vývoji jako ve Vídni v Maďarsku zabránil.

Lázár dnes oznámil, že Facebook mu video "cenzuroval a smazal", a sociální síť zároveň vyzval, aby video opět vrátila, protože jinak mu bude upřeno právo na svobodu vyjadřování a názoru. Lázár rovněž zveřejnil snímek obrazovky se sdělením, v němž Facebook politikovi sděluje, že odstraňuje příspěvky útočící na lidi například na základě jejich etnické, národní nebo náboženské příslušnosti.

Vídeňská radní pro hospodářství Renate Braunerová ze sociální demokracie (SPÖ) na twitteru vyjádřila své zděšení nad tím, že "politik tak ponižuje hlavní město sousední země". Lázárova tvrzení jsou podle ní obsahově mylná a také xenofobní. Osobně prý může Maďarsku jen přát, aby na tom tamní města byla podobně jako Vídeň, což je město s nejvyšší kvalitou života na světě, zdůraznila Braunerová.

Orbánova strana Fidesz, která vládne Maďarsku od roku 2010, svoji kampaň před parlamentními volbami vypsanými na 8. dubna doposud stavěla především na vyvolávání strachu z migrace.

Pokud se Maďarsko chce v nadcházejících čtyřech letech posunout vpřed, nesmí podle premiéra přijmout žádného migranta a musí chránit svůj pohraniční plot. "Brusel by za něj měl zaplatit," řekl Orbán. Zopakoval tak svůj požadavek, aby Evropská unie uhradila nejméně polovinu nákladů na stavbu plotu, který Maďarsko k ochraně svých hranic před běženci vybudovalo. Dodal, že Maďarsko by mělo také zakázat vstup všem, kteří aktivně přistěhovalectví organizují.

Orbán také řekl, že Maďarsko se od nikoho svobody zbavit nenechá, protože chce o svých věcech rozhodovat samo. Poznamenal, že kdyby Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF) mohly rozhodovat o maďarských národních záležitostech, skončila by země v potížích.

Na facebooku Orbán varoval předtím, aby se k moci dostali ti, kdo chtějí Maďarsko přetvořit v přistěhovaleckou zemi. "Nesmíme dopustit, aby se ke kormidlu dostali politici, a že jich je hodně, kteří nekonají v zájmu Maďarů, neboť chtějí z Maďarska udělat přistěhovaleckou zemi," uvedl premiér.

Související

Více souvisejících

Maďarsko volby v Maďarsku Viktor Orbán Vídeň, Rakousko uprchlíci

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 5 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Zemřel filmař Roger Corman, mentor mnoha největších hollywoodských hvězd

Roger Corman, přezdívaný „Král B-filmů“, zemřel ve věku 98 let. Corman byl klíčovou postavou v tvorbě nízkorozpočtových klasik jako „Malý obchod hrůz“ a „Napadení krabími monstry“ a také pomohl mnoha slavným hercům a režisérům začít svou kariéru v Hollywoodu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy