Orbánův volební triumf ohrožen? Analytik upozornil na skryté nebezpečí

Budapešť - V Maďarsku po parlamentních volbách 8. dubna změny zřejmě nenastanou. Premiér Viktor Orbán a jeho strana Fidesz směřují podle průzkumů k dalšímu vítězství a upevnění "nového zřízení", které sám Orbán ve vizionářském projevu před lety charakterizoval jako odlišné od liberální demokracie západního typu. Analytik ale upozornil, že na Orbána přeci jen číhá nebezpečí.

Podle průzkumu agentury Nézöpont z minulého týdne by 52 procent hlasů měl získat volební svazek strany Fidesz a křesťanských demokratů. Na druhém místě by měl skončit Jobbik (15 procent) a na třetím místě s 11 procenty společná levicová koalice Maďarské socialistické strany (MSZP) a strany Dialog za Maďarsko (Párbeszéd). Po osmi procentech průzkum slibuje Demokratické koalici (DK) a ekologicky zaměřené straně LMP.

Šéf maďarské vlády se staví do role zachránce křesťanské Evropy, která čelí nájezdu "muslimských a afrických hord", a za prioritu označuje zachování identity a kultury maďarského národa.

Orbán je podle svých kritiků posedlý americkým miliardářem maďarského původu Georgem Sorosem. Vláda loni utratila ekvivalent miliardy korun na kampaň proti Sorosovi.

Jeden z nejkontroverznějších vůdců v Evropské unii je obdivován populisty a zatracován kritiky, kteří jej obviňují z autoritářství, tolerování korupce ve svém okolí a poklonkování ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Orbán ale nikdy nehrozil odchodem Maďarska z EU a Fidesz je na unijní úrovni součástí Evropské lidové strany, stejně jako například strana německé kancléřky Angely Merkelové.

Opozici živí naděje, že zúročí únavu voličů z Orbána a jeho výpadů proti Sorosovi a migraci. Průzkumy totiž naznačují, že skoro polovička z osmi milionů voličů by si přála změnu vlády.

"Ve vzduchu je cítit hněv. Nebezpečí pro Orbána tkví v možnosti, že k urnám masově přijdou lidé, kteří se odvrátili v uplynulých letech od politiky," řekl agentuře AFP analytik András Bíró-Nagy. "Premiér si vytvořil velmi silný vztah se svými voliči, současně se ale naprosto odcizil voličům, kteří chtějí změnu vlády," upozornil již v únoru analytik Gábor Török.

Koncem února se opozice, sahající od socialistů až po krajně pravicovou stranu Jobbik, dokázala sjednotit na společném kandidátovi a uštědřila vládní straně překvapivou porážku při volbě starosty v její baště, městu Hódmezövásárhely. Hlasování bylo označováno za test před parlamentními volbami, na celostátní úrovni je však taková spolupráce opozice považována za těžko uskutečnitelnou.

Související

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.
Péter Magyar

Orbánovi se z diplomata vyklubal nový sok. Magyar založil novou stranu

Maďarský právník a bývalý diplomat administrativy premiéra Viktora Orbána, Péter Magyar, který v posledních týdnech vedl dva masové protesty proti Orbánově vládě, nyní zakládá politickou stranu nazvanou TISZA - Tisztelet és Szabadság Párt (Strana respektu). Tuto informaci zveřejnil ve čtvrtek na svém Facebooku.

Více souvisejících

Viktor Orbán volby v Maďarsku Maďarsko

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 8 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 8 hodinami

Blinken kritizuje Izrael: Zabíjíte civilisty, ale vůdce Hamásu jste neutralizovat nedokázali

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli kritizoval postup Izraele ve válce v Pásmu Gazy. Izraelská taktika podle něj způsobila velký počet civilních obětí, ale nedokázala neutralizovat vůdce hnutí Hamás. Informuje o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy