Češi a uprchlíci? V zahraničí si na nás posvítili a tady je výsledek

Brusel - nejnovější evropský výzkum veřejného mínění Eurobarometr se zaměřil na integraci a vztah jednotlivých zemí k uprchlíkům. Opět se prokázalo, že střední a východní Evropa je k nim a jejich přijímání daleko chladnější než západoevropské země. A co Češi?

V případě imigrace se Češi prokázali, že jsou naprostí skeptici. Pro 49% dotázaných Čechů jsou přistěhovalci problémem. Opačný názor tedy, že jsou pro nás příležitostí, projevilo pouze 10% dotázaných. To, že nejsou ani příležitostí ani problémem si myslí 32%.

Češi se tak ocitli spolu se Slováky, Bulhary nebo Maďary mezi nejskeptičtějšími národy. Vůbec nejhůře vidí migraci Řekové. Pro 63% z nich je to problém. Naopak tradičně největší optimisté jsou Švédové a Lucemburčané. Jen pro 19% Švédů je imigrace problém, a naopak 45% v ní vidí příležitost. Pro Evropany v průměru je pak imigrace problém pro 38%, výzva je to pro 20% obyvatel a ani jedno 32%.  

Situace je překvapivě jiná v hodnocení úspěšnosti integrace imigrantů do společnosti. Pro 58% dotázaných Čechů je v České republice integrace prováděna úspěšně. Naopak 35% si myslí, že cizinci se u nás neintegrují.

Nejpozitivnější jsou pak Irové. Podle 80% z nich je integrace úspěchem. Pouhých 16% si myslí opak. Nejskeptičtější jsou Bulhaři. Jen 24% věří v úspěšnou integraci, 55% pak tvrdí opak. Překvapivě se na chvostu imigračních optimistů objevilo Švédsko. Podle 52% Švédů je integrace uprchlíků neúspěšná, a jen 42% si myslí, že vše probíhá jak má.  V Evropě je pak pro 54% obyvatel integrace úspěchem a pro 30% není.

Pro úspěšnou integraci je pro Čechy nejdůležitější, aby cizinec mluvil místním jazykem (94%), platil daně (90%), chodil do práce (90%) a přijal hodnoty naší společnosti (86%). Naopak pouze 49% se vyjádřilo pro aktivní působení v místních sdruženích nebo politice.

Více než 83% lidí podpořilo jako nejlepší integrační prostředky kurzy jazyka, 80% pak kurzy pro integraci a 77% je pro předškolní výchovu malých uprchlíků. Pouze 55% je pro zavedení dalších antidiskriminačních opatření a jen 45% by udělilo uprchlíkům volební právo.

Oproti průměru EU (55%) si Češi (71%) myslí, že imigranti zvyšují kriminalitu, a že jsou zátěží pro sociální systém. V to věří 65% lidí, zatímco průměr v Evropě je jen 56% dotázaných. V to, že berou práci místním věří 53% Čechů a jen 39% Evropanů.

Jen 22% Čechů vědělo, jaký je podíl cizinců v obyvatelstvu České republiky (podle českého statistického úřadu je to 4,1 %). Jen 18% z nás má mez cizinci přátele a 6% je má v příbuzenstvu. Naopak 76 % nemá mezi cizinci žijícími v naší zemi ani příbuzné ani přátele.

O imigracích a cizincích je podle svého mínění dobře informováno jen 25% obyvatel ČR. Špatně nebo vůbec je to pak 75%. Pro 20% lidí média informují o cizincích a uprchlících příliš negativně. Opačný názor, tedy že se informuje až příliš pozitivně má 22%. Polovina dotazovaných si myslí, že média informují objektivně.

Průzkumu se vloni v říjnu zúčastnilo celkem 28080 lidí ze všech států EU. Z ČR pak bylo dotazováno 1027 lidí.

Související

Andrej Babiš

Babiš na demografickém summitu odmítl imigraci na úkor rodin

Někteří z politiků ze zemí střední a východní Evropy včetně českého premiéra Andreje Babiše dnes v souvislosti se stárnutím evropské populace odmítli imigraci na úkor podpory rodin. O populačním růstu a finanční i jiné pomoci mladým rodinám promluvili mimo jiné maďarský premiér Viktor Orbán či někdejší americký viceprezident Mike Pence na demografickém summitu v Budapešti.
Donald Trump

Trump na setkání s příznivci kritizoval volby a Bidena za imigrační politiku

Bývalý americký prezident Donald Trump v Ohiu na svém prvním politickém shromáždění od lednového odchodu z Bílého domu kritizoval imigrační politiku administrativy svého nástupce Joea Bidena. Mluvil také o údajných nesrovnalostech při loňských prezidentských volbách a vyzval své příznivce, aby pomohli jeho Republikánské straně k opětovnému získání většiny v Kongresu, uvedla agentura Reuters.

Více souvisejících

imigrace EU (Evropská unie) Imigranti z Afriky a Blízkého Východu průzkumy uprchlíci

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy