Slovensko schválilo vyslání vojáků do operace NATO. Provokace, křičí Kotleba

Bratislava - Slovenský parlament dnes velkou většinou hlasů schválil vyslání přibližně 150 vojáků do Pobaltí v rámci mise Severoatlantické aliance zaměřené na zajištění kolektivní obrany. Šéf krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Marian Kotleba označil misi blízko hranic s Ruskem za provokaci. Kromě poslanců LSNS předlohu při hlasování nepodpořili ani zákonodárci menší opoziční strany Jsme rodina-Boris Kollár.

Až 152 slovenských vojáků má působit hlavně ve výcvikovém prostoru Adaži v Lotyšsku. Jejich mandát se ale vztahuje na celé území Lotyšska s možností jejich vyslání do Litvy, Estonska či Polska. Vybaveni budou příslušnou technikou včetně zbraní.

Slovenský ministr obrany Peter Gajdoš označil účast vojáků za příklad projevu proevropského a transatlantického zaměření slovenské zahraniční politiky.

Podle slovenského ministerstva obrany je cílem operace demonstrovat soudržnost NATO a odhodlání podílet se na eliminaci případných hrozeb. Slovenská jednotka bude působit v sektoru vedeném Kanadou.

Zapojení Slovenska do operace NATO kritizoval v rozpravě Kotleba. "Opět máme odhlasovat další batalion na hranice Ruské federace, kde samotné tyto jednotky nemají žádný jiný význam, než provokaci ve jménu NATO, ve jménu zločinecké organizace, která je řízena zájmy Spojených států. Slovensko se bude podílet na zvýšení politického napětí v Evropě," tvrdil Kotleba, jehož strana se dlouhodobě vymezuje vůči členství Slovenska v NATO. Severoatlantická aliance se podle Kotleby změnila v imperialistickou a expanzivní organizaci.

Slovensko v rámci opatření na posílení kolektivní obrany na východním křídle aliance již minulý rok vyslalo své vojáky na cvičení do Lotyšska. Šlo o součást společné iniciativy států visegrádské čtyřky (V4), do které patří také Česká republika, Maďarsko a Polsko. Armády států V4 se střídaly na cvičení v pobaltských zemích. I tuto misi LSNS kritizovala.

Související

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

Více souvisejících

Slovensko Armáda SR NATO Marián Kotleba

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

Jednotky izraelské armády porušují lidská práva, tvrdí USA. Zvažují sankce

Americké ministerstvo zahraničních věcí zjistilo, že pět izraelských bezpečnostních jednotek hrubě porušilo lidská práva Palestinců na Západním břehu Jordánu, ještě před vypuknutím války Izraele s palestinským radikálním hnutím Hamás v Pásmu Gazy v říjnu 2023.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy