Duka dostal vysoké vyznamenání od maďarského prezidenta

Budapešť - Maďarský prezident János Áder dnes udělil kardinálovi Dominiku Dukovi vysoké státní vyznamenání Střední kříž s hvězdou řádu za zásluhy Maďarska. Významné ocenění arcibiskupovi pražskému a primasi českému osobně předal v budově maďarského parlamentu v Budapešti, informoval server listu Magyar Idők.

Slavnostního ceremoniálu se kromě Ádera zúčastnili také předseda maďarského parlamentu László Kövér, místopředseda vlády Zsolt Semjén a kardinál Péter Erdő, arcibiskup ostřihomský-budapešťský. Semjén v proslovu ocenil Duku jako oddaného přítele Maďarska.

Duku již delší dobu váže k Maďarům zvláštní pouto, uvedlo pražské arcibiskupství v dnešní tiskové zprávě. V roce 2016 jej proto papež František vybral za svého vyslance pro oslavy 1700. výročí narození svatého Martina v Maďarsku.

Duka umožnil, aby se v Praze po víceleté přestávce obnovila maďarská farnost. V listopadu 2011 na motolském hřbitově u památníku obětem komunismu posvětil pamětní desku se jménem Jánose Esterházyho. Tento nejednoznačně hodnocený maďarský šlechtic a československý politik zemřel v roce 1957 ve věznici Mírov.

Související

Dominik Duka

Kardinál Duka nevysoudil omluvu od divadel, ÚS stížnost zamítl

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost kardinála Dominika Duky, který se domáhal omluvy od brněnských divadel. Zásah do svých osobnostních práv spatřoval v uvedení dvou kontroverzních her na festivalu Divadelní svět Brno. Justice mu nevyhověla, poukazovala na svobodu slova a uměleckého projevu. Zamítnutím stížnosti kauza před českými soudy definitivně končí.

Více souvisejících

Dominik Duka Maďarsko János Áder

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 49 minutami

Aktualizováno před 57 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy