EU hrozí humanitární katastrofa? Osud lodi Aquarius vyburcoval europoslance

Štrasburk - Europoslanci tlačí na lídry členských zemí EU, aby na červnovém summitu konečně našli shodu ohledně reformy azylového systému. Jinak prý může EU čelit zásadnímu humanitárnímu problému. Vrásky na čele navíc přidělává europoslancům nová italská vláda.

EU se azylovou reformou bezvýsledně zabývá již dva roky. Velká část europoslanců považuje za varování osud lodi Aquarius s více než 600 migranty, kterou o víkendu odmítly přijmout Itálie i Malta. Hrozící tragédii odvrátila španělská vláda, která nabídla lodi přistát ve Valencii.

„Není to ojedinělá situace. Není čas odkládat řešení migrace,“ řekl socialistický poslanec Udo Bullman, podle něhož je odmítavá reakce Itálie varováním. Podobně se vyjádřila řada dalších poslanců, kteří často odkazovali na návrh reformy označované jako Dublin IV schválený loni parlamentem. EP počítal s přerozdělováním migrantů a s tím, že nebudou muset o azyl žádat v první evropské zemi, což však nenašlo u členských států dostatečnou podporu.

"Měli bychom mít přijímací střediska pro žadatele o azyl mimo Evropu," navrhl europoslanec italské protipřistěhovalecké vládní strany Liga Mario Borghezio, podle něhož je odmítnutí lodi logickým vyústěním dosavadní situace, kdy Itálie nesla největší tíhu migrační vlny. 

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans prohlásil, že se EK pokouší vyčlenit nové finance na podporu řešení migrační problematiky. Potřebný je podle něho jak realistický plán investic v Africe či posílení ochrany vnějších hranic unie. „Neříkám, že by měl být v Evropě přijímán každý migrant. Ale nemůžeme nechat umírat lidi ve Středozemním moři,“ řekl Timmermans.

Bulharské předsednictví minulý týden předložilo ministrům vnitra členských zemí nový návrh, z něhož však nezmizely přerozdělovací kvóty vyvolávající odpor zejména v postkomunistických zemích včetně Česka. 

Nesouhlas však daly najevo i Itálie či Německo a hledání možného kompromisu tak bude záležitostí nadcházejícího summitu. Jednou z možností je, že pověří řešením problému Rakousko, které bude předsednickou zemí ve druhé polovině roku. "Musíme těm lidem pomáhat tam, kde žijí, poskytovat jim léky," prohlásil europoslanec vládní Svobodné strany Rakouska Harald Vilimsky s tím, že do Evropy by migranti dále mířit neměli. Italský přístup k lodi Aquarius označil za správný.

Související

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

Více souvisejících

uprchlíci EU (Evropská unie) evropský parlament Frans Timmermans Itálie

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 31 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy