Kiska ocenil povstání 1944 a poděkoval Čechům. Z davu se ozýval pískot

Banská Bystrica - Slováci dnes slaví státní svátek Slovenského národního povstání (SNP). Prezident Andrej Kiska se při té příležitosti v projevu vymezil vůči Slovenskému štátu, který byl za druhé světové války satelitem nacistické Třetí říše.

"Před 74 lety se stateční muži a statečné ženy na Slovensku přidali k zápasu civilizovaného světa s fašistickou a nacistickou ideologii. Rozhodli se bojovat proti režimu, který neváhal posílat občany na smrt v koncentračních táborech. Tito muži a ženy se postavili vládní moci, která ze sebe udělala loutku ochotnou zneužívat a ponižovat Slovensko," uvedl Kiska a poděkoval Čechům a také příslušníkům dalších národů, kteří se do SNP zapojili.

Při SNP, které bylo nakonec potlačeno, se podle Kisky spojili reprezentanti různých názorových a politických proudů, kteří odmítli iluzi, že Slovensko dokáže přežít díky kolaboraci se zlem. "Odmítli sebeklam, že podřízení se Hitlerově Třetí říši je jakousi šikovnou třetí cestou k sebezáchově malého národa," řekl Kiska, během jehož projevu se z davu ozval i pískot.

Povstáním se podle jeho slov Slovensko přihlásilo k civilizované, demokratické a kulturní Evropě, která odmítla a nakonec porazila ideologii zla. 

Slovenský premiér Peter Pellegrini v projevu kromě jiné kritizoval krajině pravicovou stranu Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS), která se jako jediná ze slovenských parlamentních stran hlásí k válečné Slovenské republice. "Takoví lidé, kteří nemají úctu k našim dějinám a kteří chtějí přehodnocovat naše dějiny, na to nemají právo. Naopak, takoví lidé patří na hnojiště dějin," řekl Pellegrini.

Související

Zuzana Čaputová a Petr Pavel

Historie slovenských prezidentů: Jen jeden obhájil mandát, další pracoval na benzince

Slováci budou nejpozději začátkem dubna vědět jméno svého šestého prezidenta. Od roku 1993 se v paláci vystřídalo o dvě hlavy státu více než v České republice. Důvod je jednoduchý: pouze jediný prezident na pozici vydržel dvě volební období. EuroZprávy.cz vám nyní přinášejí seznam všech, kteří nejbližšímu sousedovi Česka vládli. 
Andrej Kiska, slovenský exprezident

Na Slovensku začal přelomový proces. U soudu stanul exprezident Kiska

Dnes začal na Slovensku soudní proces s bývalým prezidentem Andrejem Kiskou, který čelí obvinění z daňového podvodu souvisejícího s jeho prezidentskou kampaní. Kiska se před Okresním soudem v Popradu podle agentury TASR vyjádřil, že je nevinný. Prohlásil, že jeho stíhání je důsledkem jeho odmítnutí podřídit se mafiánským praktikám. Spolu s ním je obviněn i další jednatel společnosti KTAG.

Více souvisejících

Andrej Kiska Slovensko Slovenské národní povstání (SNP) Peter Pellegrini Lidová strana Naše Slovensko

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 3 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 10 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy