Varování před muslimy, či sexismus? Rakouský poslanec má malér kvůli tweetu

Vídeň - Rakouská lidová strana (ÖVP) dnes ze své parlamentní frakce vyloučila poslance, který na twitteru zveřejnil podle mnohých sexistický komentář na adresu německé političky. V reakci na otázku jednoho z uživatelů, jak se sociální demokratka Sawsan Chebliová mohla dostat do své funkce, Efghani Dönmez uvedl, že se mu odpovědi možná dostane při pohledu na její kolena. Vyloučený poslanec se obvinění ze sexismu brání a tvrdí, že poznámku "myslel jinak". Kritizovat chtěl prý nadbíhání německé sociální demokracie (SPD) islamistům.

Rakouský kancléř a předseda ÖVP Sebastian Kurz a předseda parlamentní frakce lidovců August Wöginger dnes ve společném prohlášení uvedli, že sexistické a urážlivé výstřelky nejsou přijatelné. "Proto byl Efghani Dönmez z parlamentního klubu ÖVP vyloučen," napsali. Zároveň vyjádřili politování, že museli k tomuto kroku přistoupit, neboť si podle svých slov poslance váží "jako bojovníka proti politickému islámu".

"Podívej se na její kolena, možná tam najdeš odpověď," odpověděl 41letý rakouský poslanec tureckého původu v sobotu na dotaz jednoho z uživatelů twitteru, jak se dostala Chebliová do své funkce. Politička německé SPD na berlínské radnici pracuje jako tajemnice pro otázky občanské angažovanosti.

Dönmezova poznámka vyvolala o víkendu vlnu kritiky, která se objevovala stejně jako jeho příspěvek především na sociálních sítích. Podle mnohých uživatelů chtěl poslanec naznačit, že se Chebliová do funkce dostala díky sexu s vlivnými muži.

V komentáři zveřejněném dnes v listu Süddeutsche Zeitung vyzvala ale rakouského lidovce, aby zvážil, zda se nevzdá svého mandátu, i německá ministryně spravedlnosti Katarina Barleyová. Jeho výroky označila za "odpudivé a sexistické". "Takové hanobení ze strany voleného poslance nesmí zůstat bez následků," dodala stranická kolegyně Chebliové.

Už v neděli se Dönmez za svůj komentář omluvil. "Na základě diskuze, kterou můj příspěvek vyvolal, zpětně vidím, že jsem paní Chebliovou ponížil. Byla to chvilka slabosti, bylo to ode mě naprosto chybné a upřímně se za to omlouvám všem, které to urazilo," uvedl. Navzdory omluvě byl dnes ale z lidoveckého klubu vyloučen.

V rozhovoru poskytnutém listu Österreich ale Dönmez popřel, že by jeho komentář byl sexistický. Myslel ho prý úplně jinak. "Šlo mi o to, abych ukázal, že SPD natahuje islamistům červený koberec a to ne vestoje, ale na kolenou. Se sexismem tento tweet neměl nic společného," dodal. Už dříve na twitteru kritizoval Chebliovou kvůli tomu, že údajně svou politikou "přímo a nepřímo podporuje reakční muslimské spolky".

Listu Kurier dnes Dönmez řekl, že chce nadále zůstat nezařazeným poslancem a svého mandátu, který získal po volbách loni na podzim, se vzdát nehodlá.

Související

Aleš Loprais

Lopraisova posádka se bavila sexistickými narážkami na Kolocovy dcery. Nepřípustné, říká mluvčí

Posádka českého kamionu Praga, kterou pilotuje Aleš Loprais, se na slavné automobilové Rallye Dakar postarala o skandál, který má sexistický i rasistický podtext. V kabině zazněly nevhodné poznámky na adresu dcer konkurenta Martina Koloce. Na videu, které koluje po sociálních sítí, je slyšet, jak padají slova o „černošce z Roudnice“ i věta o tom, že jedna z nich „je plochá a sjízdná.“ Loprais se už omluvil, přesto od Autoklubu ČR na něj míří kritika. „Takové jednání odsuzujeme. Sexistické i rasistické náznaky jsou nepřípustné,“ říká pro EuroZprávy.cz PR manažer Autoklubu ČR Bohumil Pácl.

Více souvisejících

sexismus ÖVP (Rakouská lidová strana) Rakousko Německo sociální sítě Sebastian Kurz

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy