Berlínem otřásá mohutná demonstrace, čtvrt milionu lidí protestuje proti rasismu

Demonstrace proti rasismu, xenofobii a krajní pravici v Berlíně se podle stanice Deutsche Welle dnes zúčastnilo přes 200.000 lidí, tedy mnohem více, než se očekávalo. Organizátoři protestu počet účastníků vyčíslili na 242.000. Na akci se přitom předem registrovalo 40.000 lidí. Policie nechtěla podle DPA počet potvrdit a hovořila jen o "několika desítkách tisíc" osob. Server Spiegel Online a agentura AFP zmiňují 150.000 protestujících.

Protest pod heslem "Za otevřenou a svobodnou společnost - solidarita místo vyloučení" svolal spolek Unteilbar (Nedělitelný), který se dnešní akcí chtěl postavit proti ultrapravicové nenávisti, diskriminaci, umírání běženců ve Středomoří či škrtům v sociálním systému.

Demonstrace začala v poledne na náměstí Alexanderplatz, zhruba o hodinu později se dav s plakáty, transparenty a nafukovacími balonky dal do pohybu k Vítěznému sloupu nedaleko prezidentského paláce Bellevue. Trasa pochodu vedla mimo jiné na Postupimské náměstí a k Braniborské bráně.

Protestující nesli transparenty s hesly jako "Rasismus není alternativa", "Solidarita s oběťmi právního, rasistického a antisemitského násilí", "Stavme mosty, a ne zdi" či "Společně proti rasismu".

Ke spolku Unteilbar se připojila řada dalších organizací i stran. Podporu akci vyslovily i známé osobnosti, jako například herec Benno Fürmann, televizní moderátor Jan Böhmermann či v německy hovořících zemích populární zpěvák Herbert Grönemeyer.

Podobné akce se dnes konaly i v jiných německých městech. Kolem tisíce lidí protestovalo proti euroskeptické a protiimigrační straně Alternativa pro Německo (AfD) ve Frankfurtu. V Karlsruhe se do ulic vydalo zhruba 2000 lidí, aby vyjádřili nesouhlas s "nacionalistickým a rasistickým štvaním".

Související

Více souvisejících

Německo Berlín Demonstrace demonstrace v Německu

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 19 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

Petr Fiala

Fiala: Česko by mělo za 77 tanků Leopard zaplatit 52 miliard

Česko by mělo za 77 tanků Leopard 2A8 zaplatit 52 miliard korun, řekl dnes na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS). Vláda udělala další krok k jejich nákupu a rozhodla o přistoupení k dohodě o společném pořízení tanků s několika evropskými zeměmi, vedenými Německem.

včera

Indie, ilustrační foto

Rusko lže a podvádí Asiaty. Státy chtějí své občany zpět

Indie ve středu oznámila, že požádala Rusko o návrat svých občanů, kteří byli naverbováni do ruské armády. Toto rozhodnutí přišlo po nedávné smrti dvou Indů ve válce na Ukrajině, uvedla televize ABC News. Podobné kroky realizuje také Nepál nebo Srí Lanka.

včera

včera

Hasiči zasahují po srážce vlaku v Pardubicích, Česká republika, 5. června 2024. Prohlédněte si galerii

Strojvedoucí rychlíku si před srážkou uvědomil chybu a zastavil, vyplývá z šetření

Vyšetřování tragické srážky rychlíku a nákladního vlaku, která se na den přesně před týdnem stala v Pardubicích, pokračuje. Podle zjištění Drážní inspekce si strojvedoucí rychlíku uvědomil, že projel návěst, a zastavil. Personál protijedoucího vlaku ale nebyl nijak varován, takže nemohl včas zabrzdit. Podle posledních informací už není nikdo ze zraněných v nemocnici. 

včera

Petr Pavel a Zuzana Čaputová

Čaputová dorazila do Česka na svou poslední zahraniční cestu

Prezident Petr Pavel a jeho manželka Eva dnes odpoledne na Pražském hradě přivítali končící slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou s partnerem Jurajem Rizmanem. Čaputová touto dvoudenní návštěvou krátce před ukončením svého pětiletého mandátu zakončuje své rozlučkové zahraniční cesty.

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Nebyla to ptačí chřipka. Lékaři popřeli tvrzení WHO o prvním úmrtí na světě

Muž z Mexika nakažený ptačí chřipkou zemřel v důsledku chronických chorob, ne na infekci tímto virem, uvedlo podle serveru The Economic Times tamní ministerstvo zdravotnictví. Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom minulou středu oznámila, že v Mexiku zemřel člověk na ptačí chřipku, konkrétně na variantu H5N2. Mělo jít o první potvrzený případ úmrtí na nákazu touto nemocí u člověka. 

včera

Policisté zajistili místo tragické střelby na Filozofické fakultě UK. (21.12.2023)

Vyšetřování odhalilo motiv střelce z FF UK. Chtěl se pomstít

Muž, který loni v prosinci střílel na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a také dříve v Klánovickém lese a obci Hostouň, jednal samostatně. Podle závěrů vyšetřování, které zveřejnil server Seznam Zprávy s odvoláním na policejní zdroje, se nechtěl pomstít konkrétní osobě, ale celé společnosti.

včera

včera

včera

včera

Cizinec podezřelý z terorismu měl přiznat, že za útok na autobusy dostal peníze

Jihoameričan, který je v souvislosti se žhářským útokem na autobusy pražské MHD podezřelý z terorismu, řekl po zadržení policistům, že byl k provedení činu najat za peníze. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Premiér Petr Fiala (ODS) už v pondělí po zasedání Bezpečnostní rady státu řekl, že muže pravděpodobně financovalo Rusko. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy