"Další ze série trapností." Média sepsula přístup Slovenska ke 100. výročí ČSR

Slovensko si o víkendu připomenulo 100. výročí vzniku Československa (ČSR) skromněji než Češi, píšou slovenská média. List Pravda přitom poukázal na to, že 28. říjen není na Slovensku na rozdíl od Česka státním svátkem.

"V Praze zorganizovali velkolepou akci, na kterou cestovali i naši nejvyšší ústavní činitelé. Bratislava, naopak, pojala významné výročí skromněji," napsal list Plus jeden deň. Dodal, že největší oslavy v souvislosti se založením ČSR se na Slovensku i za účasti českých politiků uskuteční v úterý v rámci připomínky 100. výročí přijetí takzvané Martinské deklarace, kterou se v roce 1918 slovenští představitelé přihlásili ke vzniku samostatného československého státu.

Nejčtenější slovenský list Nový čas uvedl, že zejména Česká republika žije stoletím Československa již několika měsíců a že oslavy výročí se konaly ve velkém stylu.

"Slavíme rozpačitě, vlastně i v jiný den a bez vnitřního přesvědčení, že jde o velké výročí. Vypadá to na další ze série slovenských trapností," napsal portál Aktuality.sk. Podle jeho komentáře se Slováci nedokážou nadchnout pro století, které Slovensko vystřelilo do výše pokroku více než všechna předchozí staletí dohromady.

Podle portálu současná podoba slovenské státnosti je výsledkem odchodu ze společného státu. Za základní pozici Slovenska za poslední staletí označil emancipaci, dozrávání proti ignoranci staršího sourozence ve společném státě a samostatnost.

Podle listu Pravda výročí vzniku ČSR 28. října 1918 není v zemi pod Tatrami státním svátkem proto, že ve slovenské společnosti přetrvává mýtus, podle kterého se Slováci rozdělením společného státu s Čechy osvobodili.

"Ani Československo nebylo vždy stoprocentně laskavé k jednotlivým obyvatelům, jejich skupinám, až po národy a národnosti, které v něm žily. Stejné Československo zároveň znamenalo pro Slováky skutečné historické vysvobození, dokonce národní záchranu v hodině dvanácté," napsal deník. Dodal, že čtvrtstoletí od zániku československé federace je nejvyšší čas přestat s pěstováním komplexů.

Související

Více souvisejících

28. října - výročí vzniku samostatného československého státu 100. výročí vzniku Československa Slovensko Česká republika

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 41 minutami

před 51 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy