Poplach na britské základně: Stíhačky vzlétly proti ruským bombardérům

Dvojice stíhaček Typhoon dnes dopoledne vzlétla ze základny britského letectva na severu Skotska kvůli přítomnosti ruských bombardérů u vzdušného prostoru Británie. Napsal to web bulvárního listu Daily Mirror. Agentura Reuters kolem 15:00 s odkazem na zdroj v britské armádě uvedla, že stíhačky už se vrátily na základnu v Lossiemouth, do kontaktu s ruskými letouny se prý nedostaly.

Podobné události jsou v posledních letech poměrně časté. Například 20. září byly britské stíhačky ze Skotska vyslány nad Severní moře kvůli přeletu stroje považovaného za ruské bojové letadlo, napsal server Mirror. Proti hrozícímu narušení britského vzdušného prostoru zasahovalo královské letectvo také letos v lednu a loni v květnu.

"Stíhačky Typhoon dnes byly spěšně vyslány jako preventivní opatření proti potenciálnímu narušení oblasti britského zájmu jedním nebo více neidentifikovanými letouny," uvedl k incidentu mluvčí britského ministerstva obrany. "V žádném okamžiku nebyl britský vzdušný prostor ohrožen," dodal.

Podle webu Mirror se letouny Typhoon z Lossiemouth kolem 11:00 místního času (12:00 SEČ) vydaly do oblasti jižně od souostroví Shetlandy. Ruské ministerstvo obrany údajně předtím potvrdilo, že dva ruské stroje vykonávají let nad Norským mořem, který má zabrat asi deset hodin. "Akce se koná v přísném souladu s mezinárodními pravidly ohledně využívání vzdušného prostoru a bez narušování hranic jiných zemí," uvedlo ministerstvo.

Rusko plánuje od čtvrtka do soboty v mezinárodních vodách západně od Norska testovat raketové systémy. V Norsku, v severním Atlantiku a v Baltském moři se při tom už od minulého čtvrtka koná masivní vojenské cvičení Severoatlantické aliance, které potrvá až do příští středy. Na 10.000 vozidel, 250 letadel a 65 lodí je zapojeno do hypotetického scénáře potlačení invaze "fiktivního agresora", uvedla agentura AP. Moskva, kterou NATO přizvalo k monitorování operace Trident Juncture, označila cvičení v blízkosti svého území za provokativní.

Související

Eurofighter Typhoon, ilustrační fotografie

Srážku eurofighterů v Německu nejspíš způsobila chyba pilota

Příčinou pondělní srážky dvou armádních bojových letounů typu Eurofighter na severu Německa byla s největší pravděpodobností chyba pilota. Vyšetřovatelé prakticky vyloučili technickou závadu, informoval dnes německý zpravodajský magazín Der Spiegel.

Více souvisejících

Eurofighter Typhoon Armáda U.K. Ruská armáda Velká Británie

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 30 minutami

před 39 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kia EV9 slaví dvojnásobné vítězství v soutěži World Car Awards 2024

Značka Kia obdržela další cenné vítězství v soutěži World Car Awards 2024 (Světové auto roku 2024). Vlajková loď značky, čistě bateriové SUV EV9 získalo dva prestižní tituly Světové auto roku i Světový elektromobil roku.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy