V Berlíně se otevřely vánoční trhy. Bezpečnostní opatření stála majlant

V Berlíně i řadě dalších německých měst se dnes otevřely vánoční trhy. Jen v hlavním městě jich je kolem 90. Vedle tradičních dřevěných stánků nabízejících vánoční výzdobu nebo pochutiny na většině z nich návštěvníci narazí také na jasně viditelná a často velmi nákladná bezpečnostní opatření.

Bílé betonové bariéry podél vánočních trhů, které chrání před možným útokem autem, se za poslední dva roky v německé metropoli staly něčím zcela běžným. Rozmístěny jsou u trhu na Alexandrově náměstí pod známou televizní věží v bývalé východní části města, u trhu na Postupimském náměstí v bývalém západním Berlíně i řady dalších.

Zdaleka nejpřísnější bezpečnostní opatření panují na náměstí Breitscheidplatz, na nějž před dvěma lety kamionem zaútočil islamista. Rozlehlý trh nedaleko železniční stanice ZOO je zčásti chráněn betonovými bariérami, navíc je prakticky zcela obehnán zhruba metr a půl vysokými klecovými zátarasy, uvnitř kterých jsou tuny písku. I když je na nich fólie s vánočními motivy, přehlednout je nelze. To platí i pro třetí druh zábran, kterými jsou mostky s ocelovými válci, přes něž se na trh dostávají návštěvníci.

Exploring Christmas ? market. #Weihnachtsmarkt . #ChristmasFeelings #Berlin pic.twitter.com/slmiRKRRpl

— Mr Impatient ™️ (@DiseezLayx) 26. listopadu 2018

Navíc jsou pro běžný provoz uzavřeny ulice Kantstrasse a Budapester Strasse, na níž předloni kamion po útoku zastavil. Jeho dvanáct obětí, včetně Češky Nadi Čižmárové, i v předvánočním čase mezi stánky se svařákem nebo cukrovinkami připomíná památník umístěný na schodech vedoucích k Pamětnímu kostelu císaře Viléma.

I když některým Berlíňanům přijdou bezpečnostní opatření za 2,5 milionu eur (65 milionů korun) přehnaná, provozovatel trhu Michael Roden je obhajuje. "Není přehnané zajistit dostatečnou bezpečnost. Kromě toho to lidi stejně neodradí. Přijdou stejně jako dříve ve velkém množství a rychle si zvyknou na nové zábrany," míní.

První hodiny po dnešním otevření berlínských trhů mu zatím dávaly za pravdu. Například trhem na Alexandrově náměstí proudily kolem poledne tisíce lidí. "Cítím se tady dobře, nemám pocit nebezpečí, atmosféra je velmi příjemná," řekla ČTK italská turistka Dina, která má podle svých slov pochopení i pro zdejší bezpečnostní opatření. "Není to ideální, ale asi to k dnešní době bohužel patří," poznamenal zase Berlíňan Markus, který podle svých slov strach z možného útoku nemá.

Většina berlínských trhů, z nichž jsou téměř všechny přístupné bezplatně, zůstane otevřena do 23. až 26. prosince, některé až do začátku příštího roku.

Vedle německé metropole se dnes vánoční trhy otevřely také třeba v Hamburku, Braniborsku nebo Meklenbursku-Předním Pomořansku. I na řadě z nich panují zpřísněná bezpečnostní opatření.

Související

Složený snímek bolidu z videozáznamu pořízeného videokamerou na stanici Frýdlant v Čechách.

Země se u Berlína srazila s planetkou 2024 BX1

Podíl astronomů z Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu AV ČR na vysvětlení tohoto vzácného případu je především v pozorování tohoto velmi výjimečného typu tělesa ještě před jeho srážkou, jehož podstata se ukázala ovšem až po jeho vlétnutí do atmosféry ze světla, které jsme zachytili našimi přístroji, a byla poté potvrzena nalezením meteoritů v oblasti, kterou jsme přesně určili.

Více souvisejících

Berlín vánoční trhy Vánoce Německo

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 10 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 10 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 10 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 11 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy