Strach z ovlivňování eurovoleb? Češi se v jedné věci nápadně liší, všiml si Brusel

Tři pětiny Evropanů se obávají ovlivňování voleb do Evropského parlamentu, které budou koncem května příštího roku. Z českých občanů tyto obavy sdílí v průměru každý druhý. ČTK to dnes oznámilo české zastoupení Evropská komise na základě výsledků průzkumu Eurobarometr.

Manipulací a kyberútoků v evropských volbách se podle výsledků šetření obává 61 procent Evropanů a 55 procent obyvatel ČR. "Češi se ve většině otázek od průměru EU sice nijak závratně neliší, ale jsou nápadně důvěřivější vůči internetu a sociálním sítím," uvedla komise.

Special Eurobarometer 477: Democracy and electionshttps://t.co/wAdFYufx1Z pic.twitter.com/t7YNisvh3e

— EuroBarometer (@EurobarometerEU) 26. listopadu 2018

Rizika dezinformací na internetu se obává 62 procent Čechů, zatímco průměr EU je 73 procent. Tyto obavy nesdílí třetina českých obyvatel, zatímco v EU je to v průměru čtvrtina. Podobně 37 procent českých obyvatel se nebojí toho, že by informace, které o sobě nechávají na internetu, mohly být zneužity "k ušití politických vzkazů na míru". V rámci celé EU je to v průměru 23 procent. Obavy má naopak 62 procent Čechů, průměr EU 67 procent.

"Z našeho průzkumu vyplývá, že se lidé dezinformací opravdu bojí. Dobrou zprávou je, že čím dál více občanů se k nabízeným informacím staví kriticky a jsou si dobře vědomi temných sil, jež by rády měly vliv na to, co čtou, co si myslí i komu dají ve volbách svůj hlas," uvedl ve zprávě k výsledkům místopředseda Evropské komise Frans Timmermans.

Eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová k tomu dodala, že Evropané jsou si vědomi, že nadcházející evropské volby budou jiné. "Očekávají více informací o EU a nové tváře v politice," uvedla. Boj proti nezákonným manipulacím s údaji a proti dezinformacím musí podle Jourové vést všechny vlády členských zemí EU a všechny politické strany.

Již v září Evropská komise předložila soubor opatření, aby nadcházející volby do Evropského parlamentu byly svobodné, spravedlivé a bezpečné. Mezi opatření patří požadavek na větší transparentnost politické reklamy na internetu a možnost uložit sankce za nezákonné využití osobních údajů v zájmu záměrného ovlivňování výsledku těchto voleb.

Více informací o EU a o tom, jak ovlivňuje jejich každodenní život, by podle průzkumu chtělo 43 procent respondentů. Více mladých mezi kandidáty by chtělo 31 procent dotázaných. Průzkum Eurobarometr o demokracii a volbách byl proveden v září ve všech 28 členských státech EU, dotazováno bylo 27.474 respondentů ve svých domácnostech.

Související

Volby, ilustrační foto

Za dvojí hlasování v evropských volbách bude hrozit sankce

Případné vícenásobné hlasování při volbách do Evropského parlamentu se stane přestupkem, za který bude hrozit pokuta až 10.000 korun. Změnu v návaznosti na rozhodnutí Evropské rady přinese novela o volbách do Evropského parlamentu, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK to sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Novela začne platit od příštího roku.
Evropská Unie

Rok 2019 pohledem EU: Klíčové výzvy, kterým jsme čelili

Komentář - Do roku 2019 vstupovala Evropská unie s velkým očekáváním i odhodláním, bylo totiž zřejmé že se bude jednat o rok plných výzev a důležitých událostí, které ovlivní fungování a směřování unie v nadcházejících letech. Jakým výzvám evropský blok v uplynulém roce čelil a jak se s nimi vypořádal? Tento článek se zaměří na klíčové tři klíčové okamžiky první poloviny roku 2019.

Více souvisejících

Evropské volby 2019 EU (Evropská unie) evropská komise Frans Timmermans češi Věra Jourová sociální sítě

Aktuálně se děje

před 52 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy