Stasi vykrádala statisíce balíků ze západního Německa ročně, zdůvodnila to mazaně

Východoněmecká tajná policie Stasi systematicky vykrádala balíky zasílané z tehdejšího západního Německa do komunistické Německé demokratické republiky (NDR). Ročně jich podle posledního východoněmeckého ministra pošty Hanse-Jürgena Niehofa byly statisíce. Jen za poslední čtyři roky své existence z nich NDR získala hotovost ve výši kolem 32 milionů marek a zboží v hodnotě deseti milionů marek.

Zasílání balíků ze západu na východ rozděleného Německa bylo jednou z cest, jak příbuzným a známým doručit západoněmecké marky a zboží, které v NDR vůbec nebylo, nebo bylo dostupné jen komunistickým elitám.

V balících, které ve velkém přicházely zejména v předvánočním období, se často nacházely káva, kosmetika, cigarety, časopisy, čokolády a další sladkosti nebo třeba oblečení.

V obrovském množství případů se ale stalo, že obsah zásilek adresátům nepřišel kompletní, že si z něj příslušníci Stasi vybrali, co se jim hodilo. Tvrdou západoněmeckou měnu režim nutně potřeboval, protože se mu valut dlouhodobě nedostávalo. Ukradené zboží se zase prodávalo třeba v sídlišti Wandlitz nedaleko Berlína, kde bydlela smetánka východoněmeckého režimu.

Zásilky ze západu východoněmecká tajná policie podle Niehofa kontrolovala od roku 1967, systematicky a ve velkém s tím pak začala v roce 1972. I v NDR sice formálně existovalo poštovní tajemství, ale režim si s tím příliš hlavu nelámal. "Když to vyžadovala bezpečnost socialistického státu, bylo možné kontrolovat i zásilky," vysvětlil Niehof televizi MDR ustanovení, které Stasi pro kontrolu statisíce balíků ročně zneužívala.

Související

Německo

Experti skládají roztrhaná akta Stasi ručně. Bude to trvat desítky let

Dokumenty východoněmecké tajné policie Stasi, narychlo roztrhané po pádu berlínské zdi v roce 1989, skládají odborníci ručně. Počítačová rekonstrukce, ukončená před dvěma lety, nebyla obnovena, řekl agentuře DPA šéf německého úřadu pro dokumentaci činnosti Stasi (BStU) Roland Jahn.

Více souvisejících

Stasi Německo historie ndr Komunismus

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 33 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy