Razie proti italské mafii: Policie v Evropě a Jižní Americe zadržela 90 lidí

Zhruba devadesát lidí zadrželi dnes policisté ve čtyřech evropských zemích při rozsáhlé akci proti členům italské mafie 'Ndranghety. Zabavili také několik tun drog. Informovala o tom dnes agentura EU pro soudní spolupráci Eurojust. V Evropě policie zasahovala v Německu, Itálii, Nizozemsku a Belgii, podle italské policie se do akce zapojila také Kolumbie. Zadržení jsou podezřelí mimo jiné z obchodování s drogami a praní špinavých peněz.

Policisté zadrželi při akci devět desítek lidí a zabavili 4000 kilogramů kokainu a 140 kilogramů extáze a dva miliony eur (51,8 milionu korun). Viceprezident Eurojustu Filippo Spiezia mezinárodní operaci označil za "mimořádný úspěch". Mezinárodní vyšetřovací tým, jehož činnost završila dnešní akce, vznikl již na počátku roku 2016.

V Německu zasáhla policie ve spolkových zemích Severní Porýní-Vestfálsko, kde je italská mafie tradičně nejvíce aktivní, a Bavorsko. Podle portálu deníku Bild bylo prohledáno více než 100 objektů, mezi jinými i pizzerie, a to v Porýní a v Porúří.

Ve vazbě skončilo v Německu 14 podezřelých, podle DPA mezi nimi byl i 45letý majitel pizzerie z Pulheimu u Kolína nad Rýnem, který je považován za hlavního podezřelého. Čelí údajně obvinění z "obchodu s kokainem ve velkého rozsahu".

Italská policie podle listu La Repubblica zasahovala v Kalábrii, odkud 'Ndrangheta pochází. Nizozemská média přesná místa zásahů neuvádí, podle belgického listu De Standaard razii policie provedla mimo jiné na několika místech severobelgické provincie Limbursko.

Kalábrijská mafie 'Ndrangheta patří k nejmocnějším italským zločineckým organizacím. Dominantní postavení má zejména v pašování drog do Evropy, podle italského soudce Nicoly Gratteriho, který s mafií bojuje už dlouhá léta, však operuje na všech kontinentech a svoji působnost stále rozšiřuje.

A day after big bust up of Sicilian Cosa Nostra #mafia network, police forces from Italy, Germany and the Netherlands moved jointly against the Calabrian 'Ndrangheta in Europe and South America today. 90 new arrests. Via @Agenzia_Ansa https://t.co/akhHesA3aN

— Andrea Vogt (@andreavogt) 5. prosince 2018

V souvislosti s únorovou vraždou slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka vyšlo najevo působení 'Ndranghety na Slovensku. Ve svém posledním článku psal Kuciak o možném zneužívání zemědělských dotací EU touto kalábrijskou mafií a o podezření na její vazby s vládními úředníky.

Související

Více souvisejících

Mafie Kalábrijská mafie 'Ndrangheta Německo Itálie Policie Německo Nizozemí Belgie

Aktuálně se děje

před 40 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 57 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy