Kolaps summitu V4 a Izraele je dobrá zpráva, píše Die Welt

Že chtějí Izrael a středoevropské státy těsněji spolupracovat, je dobré pro Evropu. Ale že schůzka visegrádské čtyřky (V4) v Izraeli ztroskotala, ukázalo na jisté hranice. Historii není možné přepisovat, napsal německý deník Die Welt v souvislosti s roztržkou mezi Polskem a Izraelem. Ta vznikla kvůli výrokům izraelských vládních činitelů na adresu Polska a jeho postoje k Židům za druhé světové války.

Kolaps plánovaného summitu V4 a Izraele v Jeruzalémě je dobrá zpráva, která usvědčuje ze lži všechny na levici i pravici, kteří věřili, že vláda Benjamina Netanjahua je ochotna v zájmu spolupráce s evropskými pravicovými populisty mlčet o jejich antisemitismu a falšování historie.

Tato spolupráce si žádá podrobnější vysvětlení. Netýká se totiž ani rakouské strany Svobodní (FPÖ), se kterou izraelské vládní kruhy nemluví, ačkoli z ní pochází ministryně zahraničí ve vládě Sebastiana Kurze, ani Alternativy pro Německo (AfD). Izrael se nedvoří visegrádským zemím proto, že v nich (s výjimkou Slovenska) vládnou populisté, ale navzdory tomu, píše Die Welt. Svými proamerickými a proizraelským postoji totiž tyto země vytvářejí protiváhu mnohým západoevropským členským zemím EU.

Z pohledu praktické politiky jde o situaci, ze které mohou všichni těžit. Izrael získá spojence v Evropské radě a parlamentu a dotyčné vlády dostanou razítko, že jsou "košer". Tím ze sebe smyjí podezření z antisemitismu. Protože se ale Netanjahu a jeho nový ministr zahraničí Jisrael Kac odvážili vzpomenout na spolupráci mnohým Poláků s Němci při vyvražďování Židů, rozhodla se polská vláda tohoto razítka vzdát.

V Jeruzalémě přitom žádný zodpovědný politik nedává vinu za holokaust nikomu jinému než nacistům. V žádné zemi se nenašlo tolik lidí, kteří zachraňovali Židy, jako v Polsku. A jsou za to uctíváni v památníku Jad vašem. Vrchní polský rabín se oprávněně pobuřoval nad tím, že Kac citoval slova někdejšího izraelského předsedy vlády Jicchaka Šamira, že Poláci "sají antisemitismus s mateřským mlékem".

Blisko 80 lat temu Polska padła ofiarą brutalnej agresji i bestialskiej okupacji hitlerowskich Niemiec. W czasie II WŚ zamordowanych zostało ponad 6 mln Polaków, w tym 3 mln Żydów i Polaków żydowskiego pochodzenia.

— Mateusz Morawiecki (@MorawieckiM) 15. února 2019

Ovšem 2000 let starý evropský antisemitismus v roce 1945 naráz nezmizel. Dokazují to právě dějiny Polska za vlády komunistů, kteří ho opakovaně využívali z různých důvodů, stejně tak jako současná kampaň proti Georgi Sorosovi. V celé východní Evropě jsou dnes patrné snahy tuto ošklivou stránku vlastní historie přemalovávat. Třeba Viktor Orbán by chtěl rehabilitovat Miklóse Horthyho, který dovedl Maďarsko na stranu hitlerovského Německa.

Lze tedy očekávat další konflikty mezi Izraelem a evropskými pravicovými populisty, dokud jim bude nacionalistická košile bližší než proizraelský kabát. A to je dobře, uzavírá komentátor deníku Die Welt.

Související

Praha hostila summit premiérů zemí V4. (27.2.2024)

Nelehký summit V4 v Praze. Představy zemí o pomoci Ukrajině se liší

Premiéři zemí V4 se na úterním summitu v Praze shodli, že ruská agrese vůči Ukrajině je porušením mezinárodního práva. Kyjev podle všech čtyř státníků potřebuje pomoc, rozdílné jsou jen představy o ní. Podle českého premiéra Petra Fialy (ODS) nebyla dnešní diskuze politiků lehká. 

Více souvisejících

visegradská čtyřka Izrael Die Welt EU (Evropská unie) Německo Antisemitismus Benjamin Netanjahu

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy