Rozhádaná EU: Irsko podpoří krátký odklad brexitu, Kurz k tomu nevidí důvod

Irsko by podpořilo schválení britské žádosti o další krátký odklad brexitu, řekl dnes tamní ministr zahraničí Simon Coveney. Brexit bez dohody při aktuálním termínu britského odchodu příští pátek vidí jako velmi nepravděpodobný. Rakouský kancléř Sebastian Kurz naopak uvedl, že pro další prodloužení lhůty pro vyjednání podmínek brexitu aktuálně není důvod. Mluvčí německé vlády prohlásil, že pokud chce Londýn od EU další odklad, musí přijít s velmi konkrétní žádostí. Nic takového se ale podle něj zatím nestalo.

Lídři zemí EU reagují na úterní večerní projev britské premiérky Theresy Mayové, která řekla, že bude žádat o další prodloužení členství Británie v unii, aby zajistila odchod na základě dohodnutých podmínek. Délku odkladu ale Mayová neupřesnila a rovněž nevyjasnila, zda se Británie zapojí do květnových voleb do Evropského parlamentu. To přitom byla podmínka unijní "sedmadvacítky" pro prodloužení vyjednávání za 12. duben při pokračování aktuální patové situace v dolní komoře britského parlamentu.

While Westminster continues to debate #Brexit in search of way forward - All businesses linked to UK in Ireland should be preparing for the potential impact of No-Deal. Don’t ignore this possibility - There’s a lot of help, funding & advice available, access it and be informed! https://t.co/wIS5XOU4En

— Simon Coveney (@simoncoveney) 1. dubna 2019

"Budou příští týden usilovat o krátké prodloužení a myslím, že Irsko to podpoří," řekl šéf irské diplomacie Coveney vysílací společnosti RTE v souvislosti s nadcházejícím mimořádným summitem EU. "Je velmi nepravděpodobné, že by na konci příštího týdne nastalo jakékoli vypadnutí (brexit bez dohody, pozn. ČTK), když premiérka usiluje o odklad i s doprovodným plánem dalšího postupu," dodal.

Rakouský kancléř se ale zjevně s tímto pohledem neztotožňuje, neboť podle něj k udělení dalšího odkladu v tuto chvíli není důvod. Svůj postoj vysvětlil podle agentury Reuters tím, že situace v britském parlamentu se zásadně nemění. Kurz doufá, že britští poslanci podpoří řešení, které zabrání neřízenému odchodu z unie.

Britská i jiná média v posledních dnech upozorňují, že Irsko zřejmě nemá připravený plán, jak při brexitu bez dohody zajistit pokračování volného režimu na hranici se Severním Irskem a zároveň provádět kontroly nutné pro ochranu jednotného unijního trhu. Z toho důvodu údajně probíhají intenzivní rozhovory mezi zástupci Dublinu a Bruselu. Ministr Coveney dnes zprávy v podstatě potvrdil, když řekl, že nalezení rovnováhy mezi bezpečnostními riziky a ochranou unijního trhu bude složité. Dodal, že Dublin zatím žádnou strategii v tomto směru nezavádí.

Související

Více souvisejících

Brexit Simon Coveney (irský ministr) Sebastian Kurz Velká Británie EU (Evropská unie) irsko Německo

Aktuálně se děje

před 18 minutami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

Itálie: Protiofenzíva Ukrajiny byla chyba. Když Putin nechce jednat, Západ se musí víc snažit

Italský ministr obrany Guido Crosetto v pondělí vyjádřil přesvědčení, že ekonomické sankce uvalené na Rusko nesplnily svůj účel. Vyzval Západ, aby se pokusil intenzivněji jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o diplomatickém řešení s cílem ukončit válku na Ukrajině. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy