Aktivistka Thunbergová (16) "řádila" v Římě, na demonstraci dorazily tisíce lidí

Šestnáctiletá švédská aktivistka Greta Thunbergová, již dobře známá svou ekologickou agitací, dnes v italské metropoli Římě vedla demonstraci za důslednější boj proti změnám klimatu. Na jednom z hlavních náměstí Piazza del Popolo se podle médií už dopoledne ještě před akcí sešly tisíce studentů a žáků.

"Nestačí, když nám politici říkají, že nás a náš zápal obdivují. My mladí naléháme, aby s tím hned něco udělali... My jsme tuto krizi nezpůsobili. My jsme se narodili do této krize, z níž se nehledá žádné východisko," řekla podle agentury APA Thunbergová lidem, kteří za ní na náměstí přišli na základě výzvy hnutí FridaysForFuture.

Grazie Roma! Way over 20 000 people in Piazza del Popolo! Vi amo tutti! Love you all! @AnunaDe #fridaysforfuture #youthforclimate #schoolstrike4climate #climatestrike pic.twitter.com/Eqn2xtsq8g

— Greta Thunberg (@GretaThunberg) 19. dubna 2019

"Jsme ti, kteří to dokážou. My vlastně nejsme těmi, kdo musejí bojovat za ochranu klimatu, nicméně jsme k tomu přinuceni, protože nikdo nic nedělá," zdůraznila mladá ekologická aktivistka.

"Někteří lidé tvrdí, že ztrácíme čas, který bychom měli raději využít ke studiu. My ale chceme, abychom v budoucnu mohli říci, že jsme udělali vše pro odvrácení katastrofy," dodala Thunbergová.

Organizátoři mítinku v centru Říma se pochlubili, že pro tribunu, z níž švédská aktivistka promluvila, vyrobilo energii 120 cyklistů, jejichž kola byla napojená na generátory. Díky tomu se zajistila "čistá energie" bez emisí oxidu uhličitého.

Projev na dnešní demonstraci byl posledním bodem třídenní návštěvy Thunbergové v hlavním městě Itálie. Ve středu s ní ve Vatikánu na závěr generální audience krátce pohovořil papež František, který její boj ocenil.

Thunbergová svou ekologickou aktivitu zahájila loni v létě ve Stockholmu protestem před švédským parlamente, při němž držela transparent s nápisem Školská stávka za klima. Posléze se k ní připojili studenti ze Švédska i dalších evropských států, kteří takto začali stávkovat každý pátek.

V prosinci Thunbergová mluvila na klimatické konferenci OSN v Katovicích, poté v lednu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu a tento týden v úterý vystoupila v ekologickém výboru Evropského parlamentu.

Související

Greta Thunbergová

Thunbergová vyhrála soud. Velká Británie jí bude muset zaplatit

Londýnský soud v pátek osvobodil klimatickou aktivistku Gretu Thunbergovou, která byla obviněna z rušení veřejného klidu kvůli loňskému protestu. Spolu s dalšími demonstranty se pokusila zabránit setkání předních představitelů ropného a plynárenského průmyslu.

Více souvisejících

Greta Thunbergová (aktivistka) Řím (město) globální oteplování Klimatické změny FridaysForFuture

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 39 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 8 hodinami

Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje, zákazu navzdory

Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje v množství, které pravděpodobně přesahuje limit stanovený Radou bezpečnosti OSN. Uvedl to mluvčí Rady Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy