K vraždě novinářky v Londonderry se přihlásila Nová IRA, zabil ji "dobrovolník"

K zodpovědnosti za vraždu novinářky Lyry McKeeové při nepokojích v severoirském městě Londonderry se dnes přihlásila radikální republikánská organizace Nová IRA. Devětadvacetiletou ženu podle ní zabil její "dobrovolník", informoval dnes list The Irish News. Pozůstalým Nová IRA vyjádřila "plnou a upřímnou" omluvu. Severoirská policie dnes oznámila, že v souvislosti se smrtí McKeeové zadržela 57letou ženu.

McKeeovou zasáhl projektil ve chvíli, kdy ve čtvrtek před půlnocí sledovala nepokoje v Londonderry, severoirském městě, které leží u hranice s Irskou republikou a v minulosti se stalo místem krvavých střetů mezi převážně protestantskými unionisty a převážně katolickými republikány.

Emotions running high in Derry as friends of #LyraMcKee protest with red paint at HQ of Saoradh, linked with New IRA pic.twitter.com/jaZuKzGnQk

— Stephen Murphy (@SMurphyTV) 22. dubna 2019

Podle agentury Reuters nebyla venku pracovně. V době své smrti McKeeová pracovala na knize o záhadných zmizeních několika dětí a mladých mužů během konfliktu v Severním Irsku. Čin policie vyšetřuje jako terorismus.

Skupina Nová IRA dnes uvedla, že novinářka byla zabita v okamžiku, kdy "stála vedle sil nepřítele", jak označuje skupina britskou policii. Právě na policisty podle prohlášení střelec mířil. "Dali jsme našim dobrovolníkům instrukce, aby byli nanejvýš opatrní, až se budou v budoucnu potýkat s nepřítelem, a přijali jsme opatření, abychom to zajistili," uvedla Nová IRA.

Policisté v souvislosti se smrtí McKeeové zadrželi dva mladíky, v neděli je ale propustila bez jakéhokoli obvinění. Jejich propuštění znamená, že policie po střelci nadále pátrá, poznamenala agentura AP.

Už bezprostředně po útoku policie označila za možného pachatele organizaci Nová IRA, která usiluje o sjednocení Severního Irska, součásti Spojeného království, s Irskou republikou.

Dlouholeté sektářské násilí v Severním Irsku ukončila v roce 1998 takzvaná Velkopáteční dohoda. Nová IRA (Irská republikánská armáda) ji ale odmítá.

Související

Násilí v Severním Irsku dnes připomínají například obrazy na domech. Rozhovor

25 let od schválení Velkopáteční dohody. Sektářské násilí v Severním Irsku utichlo, konflikt ale nebyl zcela vyřešen, upozorňuje Váška

Před 25 lety, 22. května 1998, byla ve dvou referendech, které proběhly v Irsku a Severním Irsku, schválena Velkopáteční dohoda. Jejím cílem bylo ukončit období nazývané Troubles, neboli násilný konflikt v Severním Irsku mezi katolickými zastánci sjednocení Irska a protestantskými stoupenci setrvání v unii s Velkou Británií. Dohoda si vyžádala obrovské nasazení všech zúčastněných stran, připomíná v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jan Váška z Institutu mezinárodních studií FSV Univerzity Karlovy v Praze. Odborník na moderní britské dějiny podotýká, že po uzavření dohody sice nastalo nejlepší období v dějinách Severního Irska, přesto však v regionu začínají sílit protesty a kritika dohody ze strany radikálnější části unionisté komunity.  
Severní Irsko

ROZHOVOR: Operace Banner je stále neuzavřené téma. Odborník popsal nejdelší kontinuální nasazení britské armády

Poslední červencový den roku 2007 oficiálně skončilo téměř osmatřicetileté nasazení britských ozbrojených sil v Severním Irsku. Na počátku Operace Banner panovala naděje, že po zvládnutí tamních nepokojů a uklidnění situace ponechají vojáci odpovědnost za pořádek v regionu místní policii, vysvětluje Jan Váška z Institutu mezinárodních studií FSV Univerzity Karlovy v Praze. Odborník na moderní britské dějiny v rozhovoru pro EuroZprávy.cz mimo jiné objasnil, jak se původně pořádková operace změnila v protipovstaleckou a protiteroristickou a proč ji provázely poměrně velké ztráty na životech. Nastínil také, jakou roli sehrál brexit v dalším vývoji severoirské otázky.

Více souvisejících

ira Lyra McKee (novinářka) Severní Irsko Velká Británie Terorismus novináři

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy