Skandál v Holandsku. Ministr rezignoval, měl skrývat informace o kriminálních činech migrantů

Nizozemský ministr pro azyl Mark Harbers rezignoval poté, co během rozpravy poslanci byl obviněn z toho, že skrýval údaje o kriminálních činech migrantů. V jím přeložené zprávě byly trestné činy jako znásilnění a vražda umístěny pod rubriku „jiné“.

Harbers předložil nizozemskému parlamentu zprávu, která obsahovala informace o zločinech spáchaných žadateli o azyl. Různé přestupky, jako například krádeže, měly své vlastní oddělené kategorie, ale vážné trestné činy jako sexuální napadení a vraždy byly zařazeny do kategorie „jiné“.

„Nejsem za tuto zprávu zodpovědný nejen podle zákona, ale cítím se zodpovědný (za zprávu osobně)“, řekl Harbers, který byl obviněn, že se pokusil skrýt citlivé informace o kriminálních činech žadatelů o azyl. Dle něj státní úředníci neuvedli všechny údaje, protože se báli, že by mohly vést k zmatku.

Server DutchNews.nl poukazuje, že podle zprávy z minulého týdne „falešní“ žadatelé o azyl, kteří přišli z tzv. bezpečných zemí, konkrétně Maroka a Alžírska, byli zodpovědní za téměř polovinu z 4 600 incidentů vyžadujících zásah policie. Zatímco většina případů zahrnovala krádeže nebo kapsářství, policie také zaznamenala případy fyzického zneužívání, výhružného chování a dalších 1 000 incidentů uvedených jako „jiné“.

Dle novin De Telegraaf pod tuto rubriku spadá 79 možných sexuálních trestných činů, včetně 47 případů sexuálního napadení, pěti obvinění ze zneužívání dětí a čtyři údajná znásilnění a řada dalších násilných trestných činů včetně 31 vražd.

Nizozemský premiér Mark Rutte na svém twitterovém účtu napsal, že Harbersovo rozhodnutí „respektuje“, ale že „je neuvěřitelně politováníhodné, že se kabinet musí rozloučit s takovým talentovaným a angažovaným liberálem“.

Německá stanice Deutsche Welle upozorňuje, že pro Rutteho skandál představuje menší politickou krizi, jak se pokouší odvrátit nárůst vlivu euroskeptických stran v Evropském parlamentu i v nizozemské politice. Rutteho koalice před dvěma měsíci utrpěla ponižující porážku, když provinční volby vyhrála euroskeptické a protiimigrační Fórum pro demokracii, které se tak stalo největší stranou v nizozemském senátu. Očekává se, strana porazí Rutteovi liberály i ve volbách do Evropského parlamentu.

Související

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Více souvisejících

Nizozemí Imigranti z Afriky a Blízkého Východu kriminalita uprchlíci

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy