Orbán požaduje změny v Bruselu, na zastavení migrace bude spolupracovat s kýmkoliv

Maďarský premiér Viktor Orbán, jehož strana Fidesz jasně vyhrála nedělní volby a získala 13 z 21 maďarských křesel v Evropském parlamentu, prohlásil, že podle Maďarů jsou v Bruselu nutné změny. "Ukázali jsme, že Maďarsko je silné, protože Maďaři jsou jednotní," zdůraznil.

"Vítězství ve volbách znamená, že Maďaři nám svěřili úkol zastavit imigraci po celé Evropě," řekl Orgán svým příznivcům v Budapešti. Fidesz podle něj chce "chránit křesťanskou kulturu" a "bude spolupracovat s kýmkoliv, kdo chce zastavit imigraci".

Orbán se však o povolební noci přímo nevyjádřil k možnosti připojit se na evropské úrovni k bloku nacionalistické pravice v čele s italským vicepremiérem a ministrem vnitra Matteem Salvinim, upozornila agentura AP. Orbán se podle Reuters vyhnul odpovědi na tuto otázku.

Členství Orbánovy strany v Evropské lidové straně (EPP), která i po neděli zůstává nejsilnějším uskupením v Evropském parlamentu, bylo pozastaveno kvůli obavám o demokracii v Maďarsku. Orbán říká, že nechce patřit do politické skupiny, jejíž politiku v hlavních otázkách nemůže ovlivnit.

Maďarský občanský svaz (Fidesz) jasně vyhrál volby do Evropského parlamentu, kde bude i nadále dominantní silou své země. Rétorika namířená proti migraci i samé EU získala konzervativně nacionalistickému uskupení přes 52 procent hlasů a opoziční strany nechalo daleko za sebou. Nejúspěšnější z nich je levicová Demokratická koalice, která skončila na druhé příčce s 16,2 procenty hlasů. Pomyslný "bronz" patří nové straně Momentum s 9,92 procenty. Výrazně oslabili socialisté s 6,68 procenty a nacionalistický Jobbik s 6,44 procenty hlasů.

Zájem voličů o evropské volby v Maďarsku podobně jako v dalších středoevropských zemích vzrostl. K urnám se jich dostavilo téměř 42 procent, což je nejvíce od vstupu země do EU.

Související

Volby, ilustrační foto

Za dvojí hlasování v evropských volbách bude hrozit sankce

Případné vícenásobné hlasování při volbách do Evropského parlamentu se stane přestupkem, za který bude hrozit pokuta až 10.000 korun. Změnu v návaznosti na rozhodnutí Evropské rady přinese novela o volbách do Evropského parlamentu, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK to sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Novela začne platit od příštího roku.
Evropská Unie

Rok 2019 pohledem EU: Klíčové výzvy, kterým jsme čelili

Komentář - Do roku 2019 vstupovala Evropská unie s velkým očekáváním i odhodláním, bylo totiž zřejmé že se bude jednat o rok plných výzev a důležitých událostí, které ovlivní fungování a směřování unie v nadcházejících letech. Jakým výzvám evropský blok v uplynulém roce čelil a jak se s nimi vypořádal? Tento článek se zaměří na klíčové tři klíčové okamžiky první poloviny roku 2019.

Více souvisejících

Evropské volby 2019 Viktor Orbán Maďarsko

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy