Policejní brutalita? Zásah proti demonstraci ekologů budí pochyby

Rakouská policie se v posledních dnech stala středem pozornosti kvůli sporným zásahům na páteční demonstraci za ochranu klimatu ve Vídni. Na internetu se objevily videonahrávky, které podle kritiků strážců pořádku svědčí o policejní brutalitě. Vedení policie se ohradilo, že média o událostech neinformují objektivně a na základě faktů. Zástupce policejních odborů připomněl, že muži a ženy v uniformě jsou přepracovaní.

Už o víkendu se na internetu objevilo video, které nahráli účastníci klimatické demonstrace, na níž vystoupila například švédská aktivistka Greta Thunbergová. Skupina několika policistů, kteří zasahovali u pouliční blokády, tlačí k chodníku jistého muže, přičemž jeden z nich mu dává rány pěstí. Z povzdálí se opakovaně ozývá volání: "Do ledvin!". Někteří kolegové ho kryjí, jiní se dívají stranou, další odhání kolemjdoucí.

V pondělí se na internetu objevila další videonahrávka z vídeňské manifestace. Na ní dva policisté drží jistého německého aktivistu na zemi hlavou v blízkosti kola policejní dodávky. Vozidlo se rozjíždí a strážci zákona muže zvednou až na poslední chvíli.

Policie informovala, že její příslušník, který na první nahrávce bil demonstranta, byl přesunut na takový post, na němž nepřichází do kontaktu s veřejností. Druhé video dostalo k vyhodnocení státní zastupitelství. Mluvčí vídeňské policie Daniela Tunstová kritizovala zejména autory příspěvků na sociálních sítích, kteří hovoří o policejním násilí. Nejsou podle ní v souladu se zásadami objektivního a na faktech založeného zpravodajství.

Představitel policejních odborů Hermann Greylinger podle agentury APA uvedl, že je skutečností, že policisté se o bezpečnost lidí v Rakousku starají "navzdory nedostatku personálu a často špatným pracovním podmínkám". Ženy a muži v uniformách ve Vídni slouží přesčasy "až na hranice svých možností" a že "se v určitém okamžiku objeví psychické vyčerpání, je jasné".

Policistů se zastal také Herbert Kickl ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ), který byl ještě nedávno ministrem vnitra. Nelíbí se mu "kolotoč kritiky" kolem pátečního zásahu policie. Připomněl, že členové policie "každodenně dávají v sázku vlastní zdraví ve prospěch veřejnosti a zasluhují si naši ochranu".

Německý internetový portál Spiegel Online připomíná zprávu Rakouského centra studií vymahatelnosti práva z loňského listopadu, podle které se stává jen zřídkakdy, že by případy zneužití pravomoci ze strany policie končily u rakouských soudů. Státní zastupitelství je nejčastěji odloží.

Související

Více souvisejících

Rakousko Policie Rakousko Demonstrace

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 27 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 2 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

Na poslední rozloučení s Josefem Lauferem dorazili Soukup či Troška

Rodinní příslušníci a přátele se ve čtvrtek před polednem rozloučili s populárním hercem a zpěvákem Josefem Lauferem, který zemřel o uplynulém víkendu. Bylo mu 84 let. Laufer strávil poslední čtyři roky života v kómatu na nemocničním lůžku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy