Farage je na koni: Strana pro brexit ohrožuje konzervativce, tvrdí

Výsledky místních anglických voleb v Peterborough ukazují dále slábnoucí moc Konzervativní strany. Nově vzniklá Strana pro brexit Nigela Farage podle jeho lídra představuje pro aktuálně vládnoucí konzervativce existenciální riziko a to i přes skutečnost, že ve volbách, které se konaly minulý týden, nezískala dostatečný počet hlasů pro obsazení mandátů.

Současná vládnoucí Konzervativní strana ztratila v Peterborough celkem tři křesla, po jednom ve prospěch labouristů, zelených a liberálních demokratů. Nyní jí tedy náleží 28 mandátů ze 60. Přestože nově vzniklá Strana pro brexit Nigela Farage nezískala dostačující podporu místních voličů pro obsazení křesel, představuje pro vládnoucí stranu nadále nezanedbatelnou hrozbu.

Farage po volbách prohlásil, že jeho strana bude až do té doby, než se konzervativcům podaří vyvázat zemi z EU, Torye ohrožovat. Datum brexitu bylo po několika neúspěšných parlamentních hlasování o tzv. rozvodové dohodě odsunuto na konec října.

Nigelu Faragovi se tak opět podařilo Konzervativní stranu oslabit a nemusel k tomu v daném obvodu obsadit žádné mandáty. Už jen skutečnost, že se Konzervativní strana v Peterborough propadla na třetí místo svědčí o tom, že opoziční a nově vzniklé strany nabývají napříč královstvím na síle.

Pokud by se v blízké době konaly ve Velké Británii všeobecné volby, po kterých mnozí nespokojení politici ale i voliči volají, je více než pravděpodobné, že si by Konzervativní strana velice pohoršila.

Jeden z konzervativních ministrů vypracoval analýzu, která ukazuje, že by si současná vládnoucí strana pohoršila tak, že by po volbách obsadila pouhých 50 křesel v Dolní komoře britského parlamentu. Toto by pro Konzervativce bylo obrovskou prohrou a fiaskem.

Zdá se tedy být ve prospěch Toryů, aby se všeobecným volbám v blízké budoucnosti vyhnuli. Pokud tak učiní a volby se v následujícím půl roce konat nebudou, bude nejistota ohledně odchodu Británie z Evropské unie hrát do karet Nigela Farage. Strana pro brexit tak bude v britské politice nadále působit jako rušivý a tradiční systém ohrožující prvek. 

Související

Boris Johnson

Dohoda Británie s EU je podle Johnsona dobrá pro celou Evropu

Dohoda o pobrexitových vztazích s Evropskou unií je dobrá pro celou Evropu, řekl dnes britský premiér Boris Johnson. Unie bude spojencem Británie a za dveřmi bude mít prosperující zemi, řekl dnes premiér novinářům po zprávě o dosažení dohody.
Velká Británe: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Lockdown Anglie se může protáhnout do příštího roku, píše The Times

Anglická proticovidová uzávěra by se mohla protáhnout i do příštího roku, pouze přes Vánoce by se opatření mohla krátce rozvolnit. Podle deníku The Times před tím varovali kabinetní ministři. Premiér Boris Johnson omezení vycházení a služeb ohlásil v sobotu s tím, že začnou platit ve čtvrtek.

Více souvisejících

Nigel Farage Brexit Konzervativní strana (VB) Velká Británie The Brexit Party EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy