Exkancléř Kurz nevylučuje další koalici s FPÖ, populistům ale poslal řízný vzkaz

Bývalý rakouský kancléř a šéf lidovců (ÖVP) Sebastian Kurz, jehož vláda se rozpadla po skandálu kolem videa s politiky Svobodné strany Rakouska (FPÖ), nevylučuje opětovné vytvoření koalice s touto pravicově populistickou stranou po zářijových předčasných volbách. Svobodným by ale znovu nepřenechal post ministra vnitra, naznačil Kurz v rozhovoru s rakouskou televizí ORF, odvysílaném v úterý večer.

Kurz řekl, že v zásadě nevylučuje obnovení koalice ÖVP a FPÖ, ani jakékoli jiné spojenectví. Na dotaz týkající se budoucnosti exministra vnitra Herberta Kickla (FPÖ) ale Kurz vyslal jasný vzkaz. "Pokud bych opět stanul v čele vlády, nemělo by v ní pro něj místo," prohlásil Kurz. U kabinetního stolu nechce mít pravicově populistického ministra vnitra, protože na to je tento klíčový resort podle něj příliš důležitý.

Rakušané půjdou k volbám předčasně 29. září, protože Kurzova vláda se v květnu rozpadla v důsledku korupčního skandálu po zveřejnění tajně pořízeného videa na španělském ostrově Ibiza. Tehdejší předseda FPÖ a vicekancléř Heinz-Christian Strache na záznamu před volbami v roce 2017 slibuje domnělé neteři ruského oligarchy státní zakázky výměnou za podporu své strany v předvolební kampani.

Strache po skandálu odstoupil z postu vicekancléře, načež tehdejší kancléř Kurz odvolal ministra vnitra Kickla, jenž byl v době pořízení skandálního videa generálním tajemníkem FPÖ. Kickl byl v Kurzově vládě jedním z nejvýraznějších a nejkontroverznějších politiků, který se vyznačoval mimo jiné ostrou protiimigrační rétorikou.

Koaliční vládu po Kicklově odvolání opustili také ostatní ministři za FPÖ a obměněná Kurzova vláda doplněná o odborníky následně nedostala důvěru. Od června má Rakousko úřednický přechodný kabinet v čele s bývalou šéfkou ústavního soudu Brigitte Bierleinovou. Podle průzkumů jsou Kurzovi lidovci favority na vítězství v zářijových volbách.

Související

Sebastian Kurz

Bývalý rakouský kancléř Sebastian Kurz byl odsouzen

Bývalý rakouský kancléř Sebastian Kurz byl shledán vinným z křivé výpovědi, když před parlamentním vyšetřovacím výborem minimalizoval svou roli při jmenování dozorčí rady významné státní investiční společnosti ÖBAG. 
Sebastian Kurz

Rakouský exkancléř Kurz má pracovat pro americkou analytickou firmu

Rakouský exkancléř Sebastian Kurz má pracovat pro americkou firmu zabývající se analýzami či investicemi. Naznačují to dnes rakouská média. Pětatřicetiletý politik už údajně podepsal s firmou smlouvu a bude soukromě cestovat tam a zpět mezi Spojenými státy a Rakouskem.

Více souvisejících

Sebastian Kurz Rakousko Svobodná strana Rakouska (FPÖ) ÖVP (Rakouská lidová strana) Herbert Kickl

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy