Řež v Doněcku: Separatisté hlásí dobytí letiště, Kyjev to popírá

Kyjev - Doněčtí povstalci dnes oznámili "konečné dobytí" mezinárodního letiště na severu města. Podle vůdce separatistů Alexandra Zacharčenka už ukrajinští vojáci prostor opustili, Kyjev ale tvrzení popřel.

Podle vzbouřenců Kyjev kontrolu nad letištěm nemá. Ukrajinskou vlajku, kterou tam prý ustupující vojáci zanechali, chce Zacharčenko předat prezidentu Petru Porošenkovi.

"Lidé, kteří kvůli vám na letišti zahynuli, mají na prapor právo. To vy jste je poslal na smrt. Ať prapor předají matkám, jejichž synové na letišti zahynuli," uvedl Zacharčenko v poselství do Kyjeva.

Ukrajinská armáda v hlášení o bojové situaci na východě přiznala, že situace na doněckém letišti je složitá. Povstalci se prý od rána snaží vytlačit vojáky z terminálu, ale jejich pokusy jsou neúspěšné. Armáda podle informace štábu protipovstalecké operace kontrolu nad terminálem neztratila, mimo jiné i díky silné dělostřelecké podpoře.

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize Armáda Alexandr Zacharčenko (doněcký předák)

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy