Černá Hora rozpoutá třetí světovou válku? Přispíváme k míru v Evropě, ohradila se země vůči Trumpovi

Podgorica/Washington - Americký prezident Donald Trump naznačil, že agresivita Černé Hory jako člena NATO by mohla rozpoutat třetí světovou válku. Černá Hora se dnes ohradila. Její vláda v prohlášení uvedla, že přispívá k míru a stabilitě nejen v Evropě, ale na celém světě, spolu s americkými vojáky v Afghánistánu.

Rozhovor s Trumpem byl natočen v pondělí po summitu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a televize Fox News ho odvysílala v úterý v noci. Moderátor se v rámci debaty o článku 5 smlouvy o NATO zeptal, proč by měl Trumpův syn jet bránit Černou Horu, kdyby byla napadena.

"Rozumím tomu, co říkáte. Pokládám si stejnou otázku," odpověděl prezident. "Víte, Černá Hora je drobná země s velmi silnými lidmi. Jsou to velmi agresivní lidé, mohou se stát bojovnými a blahopřeji, máte tu třetí světovou válku," řekl. 

"Trump zasel další pochybnosti ohledně toho, zda by Spojené státy pod jeho vedení bránily naše spojence. Další dárek pro Putina," komentoval na twitteru prezidentova slova Nicholas Burns, který se krátce před 11. zářím 2001 stal americkým velvyslancem při NATO a zastával tuto funkci do března 2005.

Podle černohorského premiéra Duška Markoviče svůj komentář Trump pronesl v souvislosti s debatami o financování NATO, kde usiluje o to, aby alianční země přispívaly na obranu více než dosud. "Ve své odpovědi (na dotaz moderátora) řekl, že černohorský národ je statečný a že nechce, aby američtí občané bojovali a byli zabíjeni za jiné země NATO," prohlásil Marković ve středu večer v černohorském parlamentu.

Černohorská vláda dnes vydala prohlášení, ve kterém nicméně americký prezident není nijak zmíněn. "Černá Hora je hrdá na svou historii a tradice a mírumilovnou politiku, která ji dostala do pozice stabilizované země v regionu a jediného státu, ve kterém během rozpadu Jugoslávie nevypukla válka," uvedl kabinet. "Naše země byla tou první v Evropě, která se postavila fašismu a dnes, jako členský stát NATO a kandidát na členství v EU, přispívá k míru a stabilitě nejen v Evropě, ale i po celém světě, spolu s americkými vojáky v Afghánistánu," dodal.

Někteří komentátoři v souvislosti se vztahem Trumpa k Černé Hoře připomínají incident z loňského summitu NATO, kde americký prezident při shromažďování se ke společné fotografii odstrčil černohorského premiéra.

NATO zatím aktivovalo článek 5 pouze jednou po teroristických útocích z 11. září 2001. Podle pátého článku považují členské státy ozbrojený útok proti jednomu nebo několika z nich, a to v Evropě nebo v Severní Americe, za útok proti všem.

Související

Evropská unie, ilustrační fotografie. Analýza

Rozšiřování Evropské unie: Historie i výzvy současnosti. Kde až skončí evropská integrace?

Rozšiřování Evropské unie je velkým a důležitým tématem již od vzniku bloku v roce 1958, tehdy ještě pod názvem Evropské hospodářské společenství. Z původních šesti členů – Francie, Spolkové republiky Německo, Itálie a zemí Beneluxu – se postupem času stalo členů 28, po vystoupení Velké Británie roku 2020 pak 27. Teď má ale unie před sebou bezprecedentní výzvy, s nimiž se musí vyrovnat a řádně promyslet své budoucí kroky. 

Více souvisejících

Černá Hora Donald Trump NATO Dušek Markovič

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy