Nové hlasování o brexitové dohodě? Podle stovky let staré tradice není možné

Britská vláda podle šéfa britské Dolní sněmovny Johna Bercowa nemůže předložit poslancům znovu k hlasování brexitovou dohodu, kterou už dříve odmítli, může přijít pouze s "podstatně" pozměněným textem. Bercow to dnes řekl poslancům. Odvolal se přitom na jedno několik století staré parlamentní pravidlo, které opakované hlasování o téže věci zapovídá. Právě Bercow bude mít ohledně možného třetího hlasování o dohodě upravující okolnosti odchodu země z EU poslední slovo, uvedla agentura Reuters.

Na dotaz jednoho z poslanců Bercow upřesnil, že má skutečně na mysli nutnost změn v samotné brexitové dohodě. "Aby něco bylo odlišného, musí to být z podstaty věci zásadně odlišné. Ne lišit se ve formulacích, ale lišit se ve významu," uvedl Bercow.

Poslanci už dokument, o kterém s unií dva roky vyjednávala premiérka Theresa Mayová, dvakrát odmítli, naposledy minulý týden, když Mayová dojednala s EU několik doplňků týkajících se takzvané irské pojistky. Dolní sněmovna se měla v úterý či ve středu pokusit o schválení dohody napotřetí.

Mluvčí vlády nechtěl varování šéfa parlamentu, že by nemusel umožnit třetí hlasování o dohodě s EU, komentovat. Dodal, že pokračují jednání s malou severoirskou stranou DUP, jejíž podpora je pro osud dohody klíčová. O obsahu Bercowova sdělení podle něj vláda dopředu nevěděla.

Média ale již dříve upozorňovala, že předseda parlamentu má pravomoc třetí hlasování o brexitové dohodě zablokovat; on sám to zmínil minulou středu.

Politická zpravodajka BBC Laura Kuenssbergová na twitteru citovala zástupce generálního prokurátora, podle nějž může nyní vláda zasedání parlamentu přerušit, aniž sněmovnu rozpustí, a pak dát o dohodě znovu hlasovat. Tím by dosáhla toho, že poslanci nebudou o jedné věci hlasovat dvakrát během jednoho zasedacího bloku, který obvykle trvá s četnými přestávkami od jara do jara. Ministři, které novinářka oslovila, podle ní v souvislosti s dnešním Bercowovým prohlášením mluvili o ústavní krizi.

Britská média se nicméně neshodují v tom, co dnešní Bercowovo vyjádření znamená - podle BBC předseda sněmovny další hlasování o brexitové smlouvě "vyloučil", televize Sky News na svém webu píše o "varování", server Independent o stopce pro Mayovou v případě, že nepřijde s pozměněnou dohodou. Sám Bercow dnes uvedl, že jeho dnešní stanovisko nemůže být považováno za jeho definitivní postoj k věci.

Británie má podle plánu opustit Evropskou unii již 29. března. Londýn chce ale blok požádat o odložení termínu do 30. června v případě, že britský parlament do 20. března brexitovou dohodu schválí. EU ale odmítá dojednaný text znovu otevírat.

Související

Více souvisejících

Brexit John Bercow Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy