Nizozemím otřásá skandál: Korunovační píseň je děsná, křičí lidé. Co jim vadí?

Haag - Skandál v Nizozemsku vyvolala píseň, která měla zaznít koncem měsíce při korunovaci nového krále Willema-Alexandera. Po masových stížnostech na nevhodný text i hudbu oslavné písně se její autor John Ewbank rozhodl svůj opus ze slavností odvolat.

Ewbank měl podle všeho dobrou vůli oslavit nového panovníka hymnickou písní, ale podle názoru internetové komunity svůj úkol nezvládl. Zděšení vyvolala zejména hudební složka díla, v níž počáteční slavnostní melodie přechází v rap.

Podle kritiků je rapování, obvyklé pro hudební styly hip hop a reggae, pro oslavnou píseň tohoto typu krajně nevhodné. Výhrady mají nizozemští poddaní i vůči textu.

Autor se nakonec rozhodl protestům ustoupit a píseň ze slavnostního ceremoniálu stáhl. Přesto si jeho song našel i nemálo příznivců. V nizozemské sekci hudební sítě iTunes se dokonce dostala na první příčku. Na YouTube si ji poslechlo téměř milion lidí.

Korunní princ Willem-Alexander spolu se svou argentinskou manželkou, princeznou Maximou, usedne na nizozemský trůn 30. dubna. Až nastoupí na trůn, přeruší více než sto let trvající éru žen na trůně - Nizozemsku totiž od roku 1890 postupně vládly panovnice Wilhelmina, Juliana a naposledy právě Beatrix.

Beatrix oznámila abdikaci 28. ledna tohoto roku. Královna podle zpravodajské BBC uvedla, že o abdikaci uvažovala už několik let a že teď nastal čas "odložit korunu" a že je Willem-Alexander připravený na roli krále a že by na trůnu měla být "nová generace".

Nizozemská královna, celým jménem Beatrix Armgard Wilhelmina, princezna oranžsko-nasavská, je v Nizozemsku velmi oblíbená. Národ si naklonila svým civilním vystupováním, pracovitostí, uměleckými sklony i životem bez skandálů. Už v roce 2006 si ale podle průzkumu více než polovina obyvatel země přála, aby Beatrix vystřídal Willem-Alexander. Budoucí nizozemský král studoval historii na Leidenské univerzitě a rovněž se těší velké oblibě.

V současné době se Willem-Alexander věnuje vodnímu hospodářství, příležitostně pilotuje stroje společnosti KLM i letoun se členy vládních delegací, informuje ihned.cz.

Související

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Více souvisejících

Nizozemí královna Beatrix Květiny

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 13 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy