POVODNĚ ONLINE: 12tunové nádrže z Děčína zachyceny. Vídeň a Budapešť děsí Dunaj. Skandál na Slovensku

Berlín - „Hladina Labe dosahuje v Drážďanech 8,5 metru, vodohospodáři ale věří, že i během kulminace nepřekročí 9metrovou hranici,“ informuje ze saské metropole zpravodajka Českého rozhlasu Klára Stejskalová. „Přípravy pokračují, části města jsou bez elektřiny.“

Saské ministerstvo říká: "Vycházíme z plus minus devíti metrů, hodnotu 9,40 metru pokládáme momentálně za vyloučenou," prohlásil podle agentury DPA Martin Socher ze saského ministerstva. Úřad podle něj předpokládá, že po kulminaci se voda v Labi udrží další nejméně čtyři dny na relativně vysoké úrovni.

Pro ochranu se toho udělalo spoustu, je přesvědčená jedna žena, která podobně jako stovky dalších nad ránem pozorovala z dosud přístupných mostů stále narůstající hladinu Labe. Obyvatelé Drážďan se v očekávání nejhoršího předzásobují úklidovými a dezinfekčními prostředky.

"Myslím, že to mají pod kontrolou, že to nedosáhne té úrovně z roku 2002. Modlím se za to," říkala žena. Optimismus kazily pouze zprávy o stoupající hladině Labe přicházející z Čech.

V saských městech Bad Schandau, Reinhardtsdorf-Schöna, Rathmannsdorf, Rathen a Königstein se kvůli utrženým zásobníkům z Děčína podle serveru bild.de rozezněly sirény upozorňující na hrozící nebezpečí. Úřady obyvatele pohraničního regionu podle webu vyzvaly, aby se vážně připravili na možnou akutní hrozbu a řídili se pokyny místních orgánů, píšou Novinky.cz. Dva zásobníky se naštěstí podařilo zachytit pomocí lan z vrtulníků.

Sála ve městě Halle v Sasku-Anhaltsku překonala všechna maxima za posledních 400 let. V městské části Trotha již má řeka 809 centimetrů a podle vodohospodářů nadále poroste. Úřady počítají s tím, že voda zaplaví ve výšce jednoho metru ulice v historickém jádru Halle.

Rakouský Korneuburg, který je asi deset kilometrů západně od Vídně, již ráno překonal stav z ničivých povodní z roku 2002, vodočet zde ohlásil 7,92 metru, v roce 2002 to bylo 7,89. Podle hydrologů se kulminace očekává během dne na osmi metrech.

Ve Vídni by měl Dunaj kulminovat v noci na čtvrtek. Podle tamních úřadů ale není důvod k panice, město chrání systém kanálů vybudovaný v 80. letech.

Běžný život ve Vídni zatím poznamenaný není. Na záplavy, ale v obvyklém měřítku, se na Dunajském ostrově připravují majitelé letních zahrádek, které jsou prakticky kousek od vody.

Kritická situace je ale v Dolním Rakousku, kde by mohlo dnes v noci dojít k protržení hráze. Ale vzhledem k regulaci Dunaje by k zaplavení metropole dojít nemělo. Rakouská vláda zatím nechce vyčíslit škody po povodních, slibuje ale rychlou pomoc. Vznikly také různé sbírky, kam lidé posílají peníze, píše rozhlas.cz

Slovensko řeší v souvislosti s povodněmi kuriózní případ. Reportér slovenské televize Markíza Michal Hečko čelí kritice, že podvodem zdramatizoval povodňové zpravodajství ze Slovenska. Dokládá to kámen, na kterém chtěl ukázat stoupající hladinu Dunaje. Z odvysílaných záběrů je patrné, že kámen během reportáže přemístil na jiné místo. Hečko kritiku odmítá s tím, že změna byla nutná kvůli použití kabelového mikrofonu.

Rozvodněný Dunaj se stal novou atrakcí Bratislavy, na nábřeží si řeku fotily tisíce zvědavců. Hladina stoupla na svou historicky nejvyšší úroveň - 9 metrů a 93 centimetrů. Podle meteorologů bude řeka kulminovat ve čtvrtek odpoledne a překoná hranici deseti metrů. Město spoléhá na nové protipovodňové ochrany, které prochází první zatěžkávací zkouškou.

Podobnou výšku měla voda při záplavách v roce 2002. Od té doby ale Bratislava postavila systém mobilních stěn, které chrání historické centrum města, informuje Radiožurnál. Část jednoho předměstí Bratislavy je sice zatopená, ale jak dnes konstatoval jeden ze slovenských vodohospodářů, Dunaj se v Bratislavě a okolí rozlévá právě tam, kde se s tím počítá a naopak tam, kde je voda nežádoucí, už fungují zadržují ji protipovodňové zábrany.

Dunaj v Budapešti bude podle nejnovějších propočtů vodohospodářů kulminovat v pondělí, to je o den déle, než se doposud předpokládalo. Oznámily to dnes maďarské úřady. Očekává se, že hladina se zastaví na 875 centimetrech, nyní má zhruba o dva metry méně. Maďarsko již v úterý vyhlásilo povodňovou pohotovost.

Maďarský premiér Viktor Orbán v úterý prohlásil, že od dnešního dne začne Dunaj v zemi výrazněji stoupat a že kritický bude pro metropoli víkend. Nynější zprávy vodohospodářů ale udávají kulminaci až v pondělí.

V Budapešti jsou již nyní uzavřeny silnice v blízkosti řek a s omezeními funguje i hromadná doprava. Uzavřen je mimo jiné Markétin ostrov v centru města. Oba luxusní hotely, které na ostrově jsou, již přestěhovaly své hosty do jiných ubytovacích zařízení.

Související

Povodně

Afghánistán zasáhly masivní povodně. Mrtvých jsou stovky

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.

Více souvisejících

Povodně Německo Slovensko

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy