Maďaři houfně prchají před Orbánem: Kam se hrabou "Rusáci"!

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán se chystá napsat další dopis zahraničním Maďarům, aby tak podle agentury MTI pokračoval v "národních konzultacích". Poprvé napsal krajanům letos v únoru, do zahraničí tehdy putovalo 160.000 dopisů. Odhaduje se, že v zahraničí žije až pět milionů Maďarů.

Úřad premiéra vysvětlil, že dopisová kampaň má za cíl zahrnout do vnitřních maďarských záležitostí také krajany, neboť jsou součástí národa. Únorové dopisy, které přišly stát v přepočtu na zhruba 3,9 milionu Kč, mimo jiné připomínaly existenci zákona, který umožňuje etnickým Maďarům v zahraničí získat ve zrychleném procesu maďarské státní občanství.

Sousední státy, v nichž maďarské menšiny žijí, považují Orbánovu politiku za možnou újmu své státní svrchovanosti.

Maďarsko má zhruba deset milionů obyvatel a dalších až pět milionů Maďarů žije za hranicemi své země. Nejvíce jich obývá západní a centrální části Rumunska, jih Slovenska a srbskou Vojvodinu.

Orbán se sice snaží oslovovat Maďary v cizině, ovšem ze samotné země utíká do zahraničí mnohem víc lidí než před sovětskými tanky v roce 1956. Odhaduje se, že tehdy odešlo ze země přes Rakousko na 200 tisíc Maďarů, což je dodnes považováno za největší exodus Maďarů v moderní historii.

Podle maďarského ekonomického týdeníku Heti Világgazdaság (HVG) však vláda Viktora Orbána sovětské okupanty v tomto směru výrazně překonala. Podle HVG se z Maďarska za tři roky Orbánovy vlády odstěhovalo už 500 tisíc Maďarů.

"V současnosti lidé opět masově opouštějí své domovy před vládnoucím režimem, tentokrát premiéra Viktora Orbána," tvrdí týdeník. Kabinet však tvrdí, že toto číslo je mnohem menší a uvádí "jen" 170 000 lidí. Podle týdeníku jsou však tyto údaje cenzurovány a upravovány. Německo například za rok 2011 a první čtvrtletí roku 2012 evidovalo 65 tisíc přistěhovalců z Maďarska, zatímco oficiální statistiky budapešťské vlády jen osm tisíc.

Jak uvádí HVG, emigrace do zahraničí je pro Maďarsko i obrovským ekonomickým problémem. Za hranice odešlo 12 procent ekonomicky aktivního obyvatelstva, včetně mnoha vzdělaných mladých lidí, a podle HVG se může odliv ještě zvýšit.

Maďarský Fidesz je liberální opozicí a Evropskou unií kritizován za novou ústavu a další zákony, které například v poslední době zásadně omezily vliv Ústavního soudu nebo zakázaly předvolební reklamu v soukromých médiích. Fidesz disponuje v parlamentu dvoutřetinovou ústavní většinou.

Je však otázkou, zda Maďaři odchází ze země jen kvůli politické situaci. Motivem může být i velmi složitá hospodářská situace země, která zatím není schopná dosáhnout hospodářského růstu.

Související

Více souvisejících

Viktor Orbán Maďarsko

Aktuálně se děje

včera

Ivan Bartoš

Bartoš po debaklu ve volbách rezignuje. Končí i celé vedení Pirátů

Republikové předsednictvo Pirátů na základě výsledků v krajských a senátních volbách rezignuje na své funkce ve vedení strany. Kromě předsedy Ivana Bartoše i místopředsedkyně a poslankyně Klára Kocmanová, europoslankyně Markéta Gregorová a zastupitelka obce Krnsko Dominika Poživilová Michailidu. Místopředsedkyně Pirátů Jana Holomčík Leitnerová podala rezignaci již dříve během dnešního dne, ve vedení skončí posledního září. Předsednictvo bylo zvoleno v lednu tohoto roku, nové vedení strany si členové Pirátů zvolí 9. listopadu.

včera

Ukrajinská armáda

Válka na Ukrajině se zintenzivňuje. Obě strany si vyměňují tvrdé údery, u Charkova vzniká mlýnek na maso

Ruské a ukrajinské síly svádějí tvrdé boje na několika frontách, včetně Kurské a Doněcké oblasti. Zatímco Rusové zintenzivnili bombardování měst pomocí dronů, Ukrajinci provedli úspěšné útoky na ruské muniční sklady. Obě strany střídavě obsazují vesnice, tyto úspěchy ale nedokážou potvrzovat žádnými vizuálními důkazy. Situace se vyostřuje i u Charkova a na linii Kupjansk-Svatove-Kremina, kde probíhají brutální boje.

včera

včera

Plzeň

Třetí koalice sestavena. Plzeňský kraj už ví, kdo jej povede

Plzeňský kraj bude v příštím období řízen koalicí ANO, STAN a Pro náš kraj. Vyjednavači těchto stran se dnes dohodli na spolupráci, ale termín podpisu koaliční smlouvy zatím neuvedli. V 55členném zastupitelstvu bude mít koalice dohromady 36 mandátů.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

včera

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

včera

včera

včera

21. září 2024 21:59

Aktualizováno 21. září 2024 21:57

Krajské volby ovládlo hnutí ANO. Piráti dali své funkce k dispozici, neslaví ODS ani Rakušan

Krajské volby vyhrálo s jasnou převahou hnutí ANO. Ovládlo 10 krajů a získalo po sečtení naprosté většiny hlasů 35,45 %. Pouze ve třech krajích se více dařilo vládním stranám. Volební účast činila 32,89 % a volby se obešly bez závažnějších incidentů.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy