Dragoon Ride uchvátil: Velitel konvoje promluvil o Česku

Pardubice/Vyškov - V 10:36 vjel na území ČR konvoj amerických vojáků. Směřoval z Náchoda do Pardubic, kam už dorazil a kde vojáci přenocují. Další konvoj překročil před 11:00 hranice u Bohumína a jede na noc do Vyškova. Kolem 14:00 vozidla projela kolem Olomouce. Podle zpravodaje EuroZpráv, který sleduje konvoj na Moravě, mají příznivci NATO a USA jednoznačnou převahu nad odpůrci. Ve Vyškově se před kasárnami shromáždily stovky lidí.

Vrazi, táhněte domů

Americké vojáky od hranic u Bohumína vítaly tisíce lidí, kteří stáli na mostech i podél dálnice. Na dálničním přivaděči zastavovala auta, aby řidiči mohli opětovat pozdravy mávajícím Američanům. Lidé je vítali s americkými a českými vlajkami v rukou a mnozí volali welcome, tedy vítejte. Konvoj doprovázeli ostravští motorkáři.

První část konvoje jedoucího Moravskoslezským krajem se nečekaně musela před polednem na několik desítek minut zastavit u Klimkovického tunelu nedaleko Ostravy. Jedno obrněné vozidlo Stryker totiž mělo poruchu. Informaci ČTK potvrdil Jan Šulc z oddělení komunikace s veřejností Generálního štábu. Porouchané vozidlo čekalo na další část kolony, která měla k dispozici odtahový vůz a nakonec se připojilo k této části kolony.

Vojenská technika pak zastavila také v areálu ŘSD v Mankovicích na Novojičínsku, kde vozidla čerpala pohonné hmoty. Do areálu se nakonec dostali i samotní přihlížející, kteří si tak mohli prohlédnou obrněné transportéry Stryker i další vozidla. Američané byli vstřícní, s lidmi se ochotně fotili a zdravili.

Zdroj: YouTube

"Přišel jsem se podívat na konvoj spojeneckých vojsk. Hodnotím to velmi kladně, že projíždějí přes naše území. Jsme součástí aliance a tady tahle záležitost se týká i naší republiky. I naši vojáci střeží vzdušný prostor nad Litvou, tak z toho důvodu tam musí být na ochranu před Ruskem i spojenecká vojska," uvedl Petr Adamus z ostravského Klubu vojenské historie.

Několik hodin na průjezd vojenské techniky čekala spolu s Adamusem i jeho žena Kateřina. "Jelikož jsem mladý ročník, tak jsem nezažila minulý režim, takže to nemohu hodnotit z pohledu těch, kteří říkají, že to je stejné jako okupace v 68. Jsou to spojenecká vojska a nevidím důvod, proč by se proti tomu mělo protestovat." řekla.

Všichni přihlížející tak pozitivně naladěni nebyli, jeden z návštěvníků uvedl, že průjezd konvoje vnímá jako demonstraci síly. "Proč by měli jezdit po cestách, když se takové přesuny dělají vždycky vlakem," řekl. Přesto vzal své dva vnuky, aby se na americkou techniku přišli podívat.

První část konvoje krátce po 14:00 projela kolem Olomouce, kde podél silnice a na mostech čekaly stovky lidí. První nedočkavci přišli už před polednem. "Nechtěl jsem riskovat, že se na most u Nedvězí pro velký zájem nevejdu," řekl ČTK jeden z teple oblečených účastníků, jehož zimní bundu zdobila americká vlajka. Na mostě v prudkém studeném větru vlály české a americké vlajky a mezi přihlížejícími bylo navzdory chladnému počasí i několik rodin s malými dětmi.

Přes 160 vojáků stráví noc ve vyškovském vojenském areálu, řekla jeho mluvčí Monika Nováková. "Postaráme se o dotankování jejich pohonných hmot. Vojáky ubytujeme a zajistíme jim stravování," uvedla Nováková.

Psali jsme:
OBRAZEM: Dejme šanci míru, KSČM ven... V Praze se sešli příznivci i odpůrci konvoje
Mela v Praze: Hanba NATO! křičeli odpůrci konvoje. Táhněte do Ruska, zněla reakce
 

Americké vojáky vítali ve Vyškově stovky lidí. "Jak na 1. Máje," hlásil zpravodaj serveru EuroZprávy.cz z prostranství před kasárnami. "Udělali jsme si s rodinou nedělní výlet. Naši kluci si jako všechny malé děti hrají na vojáky, a proto jsme jim je chtěli ukázat," sdělil ČTK Petr Fuchs z Brna. Zároveň přišel podpořit americkou armádu a alianci NATO. "Při napadení České republiky nevíme, kdo jiný by nás ochránil, než naši spojenci," dodal Fuchs.

Na místě ale byli i odpůrci s transparenty, na kterých měli nápisy vyjadřující nesouhlas se vstupem americké armády na území České republiky. "Nechci tady ruskou ani americkou armádu. Myslím si, že je Česká republika soběstačná a není potřeba, abychom někomu lezli do zadku doleva nebo doprava," zdůraznil Jaroslav Končák z Ligy obrany vlasti. Na tričku i na čelence na hlavě měl transparenty s nápisy v angličtině, které znamenají v překladu: "američtí vrazi, táhněte domů".

Velitel konvoje Ross Moore ČTK řekl, že je atmosféra v České republice fantastická. "Všude nás vítalo snad 10.000 lidí, je to skvělé," uvedl Moore. Mezi všemi příznivci ani nezaznamenal hrstku odpůrců. Po příjezdu do Vyškova se Moore ochotně fotil s lidmi, se kterými se zdravil podáním ruky. Někteří další vojáci se fotili především s dětmi na vybraných armádních vozidlech. Večer vojáky čeká odpočinek nebo možnost sportovního vyžití v areálu kasáren. "Jsme ale trošku unavení. Cestujeme už osmý den a máme za sebou tisíce kilometrů," dodal Moore.

Konvoj dorazil do Pardubic

Celkem přes Náchod do Česka vjelo 19 transportérů Stryker a 25 různých doprovodných vozidel, včetně známých terénních vozidel Humvee. Konvoj čítal 135 vojáků a dalších 25 členů jejich doprovodu.

Na hranicích Američany z první části konvoje, která proti předpokladům dorazila téměř s hodinovým předstihem, za deštivého počasí sledovalo několik desítek lidí. Bylo mezi nimi také několik odpůrců konvoje s transparenty. Se zastánci konvoje a politiky USA se pustili do ostrých slovních potyček, častovali se nadávkami.

Po odjezdu první kolony se na hraničním přechodu shromáždilo několik stovek lidí. Další tisíce lidí na konvoj čekaly podél silnice vedoucí přes Náchod. "Čekali jsem, že přijede hodně lidí, a to i odjinud. Je to asi to nejmenší, co může člověk udělat pro to, abychom ukázali, že jsem součást NATO a toho, k čemu jsme se v minulosti přihlásili," řekl místostarosta Náchoda Tomáš Šubert (Patrioti města Náchoda).

Řada lidí přišla americké vojáky osobně pozdravit na polskou stranu hranice, kde měli krátkou zastávku. Někteří vojákům věnovali květiny, jiní krabice s pivem. Vojáky USA vítali americkými vlajkami a vlajkami NATO. "Ukázalo se, že několik desítek odpůrců konvoje absolutně nemůže překřičet mlčící českou většinu, která se přihlásila k tomu, že jsme rádi, že jsme v NATO," řekl ČTK náchodský aktivista Josef Matyáš, který svolal na přechod akci na podporu konvoje.

Jednoho z odpůrců konvoje zadržela policie a předvedla jej na služebnu. "Neuposlechl výzvy policistů k opuštění silnice před průjezdem kolony. Případ bude řešen jako přestupek," řekla ČTK mluvčí hradecké krajské policie Iva Kormošová. K jinému problému nebo narušení veřejnému pořádku v souvislosti s průjezdem konvoje hradeckým krajem podle ní nedošlo.

První z celkem tří částí náchodského konvoje přijela do pardubických kasáren 14. pluku logistické podpory u letiště kolem 14:00. "Takový zájem o návštěvu amerických vojáků jsme nečekali," řekla mluvčí 14. pluku logistické podpory Lucie Masaříková. Američané se po příjezdu ubytovali v kasárnách. "Spát budou na polních lůžkách, stravu mají vlastní. Po skončení ukázky techniky v 19:00 budou mít osobní volno, večerka je ve 22:00," řekla mluvčí.

Před kasárnami stálo několik odpůrců amerického konvoje. Svůj nesouhlas dávali najevo transparenty kritizujícími politiku USA a NATO. Lidé si jich většinou nevšímali. "Rádi jsme se přišli na Američany podívat. Přinesli nám svobodu, zajímá nás i jejich technika," řekl ČTK starší muž, který přišel do kasáren se svým vnukem.

Psali jsme:
Vyvadilovi se smějí i politici. Vyhráli jsme, trvá na svém „přítel Ruska“
 

Pondělí:

8.00 - konvoj z Liberce se vydá na cestu do Prahy, do ruzyňských kasáren by měla první část přijet v 11 hodin.9.30 - kolony z vyškovských a pardubických se vydají do Prahy.

Úterý:

10.00 - 18.00 - statická ukázka americké techniky v kasárnách v Ruzyni.

Delegace 15 amerických vojáků se vydá do Plzně, kde uctí památku padlých amerických bojovníků ve 2. světové válce.12.00 - přijetí delegace na plzeňském magistrátu,12.30 - pietní akt u památníku "Díky Ameriko",

16.00 - koncert pro americké vojáky před kasárnami v Ruzyni,19.00 - koncert v divadle La Fabrica.

Středa:

5.30 - odjezd kolony ve třech časově oddělených proudech s hodinovým rozestupem.11.30 - podle časového harmonogramu by poslední americká vozidla měla opustit Česko.

Související

Dragoon Ride v Praze, kolona přijíždí (30.3.2015)

Českem ode dneška do středy projedou další konvoje armády USA

Rozvadov (Tachovsko) - Českem ode dneška do středy projedou další konvoje americké armády, které se přesunují z Německa na cvičení v dalších zemích. V nynější fázi bude z hraničního přechodu v Rozvadově na Tachovsku směřovat přes Břeclav na Slovensko zhruba 400 vojáků v asi 120 vozidlech. ČTK to sdělil mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

Více souvisejících

Americký obrněný konvoj Dragoon Ride v Česku Demonstrace proti konvoji Dragoon Ride

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy