"Tajný" Těchonín stále není dokončen, centrum přitom už stálo 2,9 miliardy

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) se zaměřil na způsob, jakým resort obrany využíval v letech 2002 až 2014 peníze ze státního rozpočtu na zajištění biologické ochrany. Kontroloři spočítali, že Ministerstvo obrany za výstavbu a provoz Centra biologické ochrany Těchonín dosud zaplatilo 2,9 miliardy. Z této částky detailně prověřili více než 274 milionů korun. Specializované zdravotnické vojenské zařízení v Těchoníně, které představuje jeden z hlavních prvků biologické ochrany České republiky, stále není dokončené, což ohrožuje plnění spojeneckých závazků České republiky vůči NATO.

Biologická ochrana se stala prioritou po teroristických útocích 11. září. V roce 2002 se Česká republika na summitu NATO zavázala k jejímu rozvoji. Část svých závazků měla Česká republika splnit výstavbou specializované infekční nemocnice, která je stěžejní součástí centra.

"V roce 2007 Ministerstvo obrany prohlásilo, že Česká republika vybudováním této nemocnice splnila v oblasti biologické ochrany jeden ze závazků vůči NATO. Nemocnice ale byla zkolaudována až o dva roky později. Centrum jako celek, tedy například včetně vědeckých laboratoří či speciálních garáží, dosud není kompletně hotové, přestože původně mělo být zcela dokončeno už v roce 2005," uvedl nku.cz.

Centrum v současnosti stále není schopné plnit všechny vymezené úkoly, a v plné míře tak nepřispívá k naplňování aliančních závazků. O jeho budoucnosti ministerstvo stále nerozhodlo, přestože v roce 2011 vláda přijala Bílou knihu o obraně, podle které se mělo pro centrum do roka najít využití, nebo měl být jeho provoz ukončen.

Vedle nedokončené výstavby limitoval CBO Těchonín v plnění úkolů i nedostatek personálu. V letech 2010 až 2013 Ministerstvo obrany snížilo počet jeho zaměstnanců více než o polovinu, přičemž rozsah daných úkolů zůstal stejný. Centrum do konce kontroly například nemohlo zajistit nepřetržitý plný provoz pro izolaci a hospitalizaci, nebylo také schopno diagnostikovat vysoce nakažlivé nemoci. Při provádění karanténních opatření u příslušníků Armády ČR vracejících se z epidemiologicky rizikových oblastí bylo centrum závislé na specialistech z jiných složek Armády ČR i na dalších externích odbornících.

NKÚ doporučuje dokončit klíčové objekty centra a zajistit peníze na jeho provoz a průběžné obnovování technologií a vybavení, aby si Česká republika udržela přední postavení v NATO v rámci své specializace, a mohla tak v plné míře plnit spojenecké závazky. Ministerstvo obrany by mělo zajistit dostatek proškoleného personálu, aby centrum mohlo fungovat bez omezení. Centrum by také měly v plné míře využívat složky integrovaného záchranného systému. Pro dlouhodobou udržitelnost centra a jeho rozvoj je nutné, aby bylo zapojeno do systému veřejného zdravotnictví a specializovaných vědeckých pracovišť.

"Zásadním posunem v tomto ohledu je zejména skutečnost, že CBO bylo akreditováno podle zákona o zdravotních službách na standardní péči a aktuálně probíhá proces akreditace na specializovanou péči," uvedl mluvčí ministerstva obrany Vladimír Lukovský.

Pro zabezpečení efektivního využití centra byla rovněž podle mluvčího přijata řada opatření v oblastech financování, personálního zabezpečení, udržitelnosti schopností, školení a výcviku, využití laboratorních kapacit a rozvoje spolupráce se zahraničními i národními subjekty.

Související

Ministerstvo obrany

NKÚ: Česko není připraveno na krize a mimořádné události, obrana neumí účinně využívat peníze

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve své výroční zprávě za loňský rok varuje, že Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události. Podle NKÚ odpovědné instituce podcenily mnohé události, včetně pandemie covidu-19, a nedostatečně se z nich poučily. Často jen podnikly formální kroky bez zásadních výsledků, což může vést k vážným škodám, plýtvání penězi a ohrožení zdraví obyvatel.

Více souvisejících

nkú Nemocnice v Těchoníně (tajné zařízení ČR) ministerstvo obrany

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 1 hodinou

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 1 hodinou

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

Ve Vatikánu zadrželi faráře z Česka. Měl u sebe pistoli

Během kontrolních opatření při vstupu do Vatikánu byl v minulém víkendu zadržen farář z České republiky, který při sobě měl vzduchovou pistoli, dva nože a šroubovák.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy