S hlídáním migrantů v detencích pomůže vězeňská služba, schválila vláda

Praha - Vězeňská služba (VS) bude od 1. listopadu pomáhat policii s hlídáním migrantů v zadržovacích zařízeních. Na žádost ministerstva vnitra uvolní ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) k tomuto úkolu až 70 příslušníků.

Novinářům dnes řekl, že příslušníci bezpečnostního sboru budou nasazeni v rámci nařízených přesčasů, jak umožňuje zákon. Generální ředitel VS Pavel Ondrášek v tiskové zprávě doplnil, že uvolnění příslušníků na půlroční misi neohrozí plnění zákonných povinností sboru.

"Vláda dnes schválila nařízení, které umožňuje použití pracovníků Vězeňské služby," uvedl po jednání kabinetu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj je potřeba posílit kapacity v zadržovacích zařízeních, která byla v minulosti zrušena. Stát tak reaguje na aktuální potřeby.

VS má v současné době zhruba 7100 systemizovaných míst pro příslušníky, reálně obsazeno je o 200 míst méně. "Vězeňská služba si uvědomuje závažnost situace, a proto jsme navzdory rostoucímu počtu vězněných osob přizpůsobili personální zajištění výkonu služby v našich zařízeních tak, abychom mohli potřebný počet našich příslušníků uvolnit pro pomoc policii," konstatoval Ondrášek. Z každé věznice vyjma pražských bude pro pomoc policii vyčleněno jeden až pět strážných.

Podrobnosti k nasazení příslušníků bude podle Pelikána ministerstvo ještě řešit. Měli by zřejmě pomáhat v bývalé věznici Drahonice na Lounsku, kam dnes bylo do nového uprchlického zařízení převezeno 80 cizinců z Bělé pod Bezdězem. Drahonice se podle ředitele Správy uprchlických zařízení Miloslava Koudelného otevírají proto, aby běženci mohli být ve zděných objektech. Kapacita je 240 míst, zpočátku jich má být obsazena zhruba polovina. Policie zajišťuje vnější ostrahu objektu.

Ministr Pelikán podmínky v detenčních zařízeních kritizuje, podle něj jsou v některých aspektech horší než prostředí ve věznicích - například i proto, že utečenci nevědí, jak dlouho v zařízeních budou. Už dříve upozornil na to, že migranti mají být zadržováni jen kvůli nezbytným úkonům, ve skutečnosti jsou ale drženi v táborech mnoho týdnů. Připustil, že kvůli tomu očekává žaloby na stát.

Související

Pavel Blažek

Vláda bude zítra řešit násilí u soudu s Peterkovou, potvrdil Blažek

Vláda se bude na středečním jednání zabývat úterním incidentem u Městského soudu v Praze, kde příznivci Jany Peterkové vnikli do soudní síně během projednávání kauzy, v níž byla obviněna ze šíření poplašné zprávy o onemocnění covid-19. Zařazení bodu potvrdil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). 
Věznice, ilustrační fotografie.

Vězeňská služba se dočká odměn za přesčasy v nouzovém stavu

Mimořádné odměny pro příslušníky vězeňské služby za přesčasy z doby trvání nouzového stavu schválila na dnešním zasedání vláda. Vyčlenila na ně 16,6 milionu korun, informoval kabinet v tiskové zprávě. Podobné odměny v rámci tzv. systemizace schvaloval kabinet v minulých měsících opakovaně, vedle vězeňské služby se týkaly také hasičů a policistů.

Více souvisejících

vězeňská služba uprchlické tábory Robert Pelikán

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Bez značného úsilí se projekt neobejde

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.

před 59 minutami

Ivan Bartoš

Bartoš potvrdil konec Pirátů ve Fialově vládě. Už je stanovený termín

Piráti v úterý opustí vládu i pětikoalici, oznámil končící vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) v diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi. Stane se tak po jednání stranického poslaneckého klubu. Podle Bartoše podají demisi ministr zahraničí Jan Lipavský a ministr pro legislativu Michal Šalomoun. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

Potvrzeno. Hassan Nasralláh je mrtvý, oznámilo hnutí Hizballáh

Libanonské militantní hnutí Hizballáh v sobotu odpoledne potvrdilo, že jeho nejvyšší vůdce Hasan Nasralláh je po smrti. Informovala o tom BBC. Už o několik hodin dříve oznámila likvidaci lídra Hizballáhu izraelská armáda. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy