Kvůli reorganizaci policie byla podána dvě trestní oznámení. Míří na GIBS a žalobce Šeredu

Praha - Podle informací České televize míří trestní oznámení komise k reorganizaci policie na žalobce Petra Šeredu z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci a skupinu vyšetřovatelů Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Předseda sněmovní komise Pavel Blažek (ODS) sdělil, že obě trestní oznámení již podepsal. Šéf olomouckého vrchního státního zastupitelství Ivo Ištvan i GIBS nemohou dnešní informaci o podání trestního oznámení komentovat, protože o tom zatím vědí pouze z médií.

Reorganizace policejních útvarů vyvolala loni roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kritizovali ji i někteří žalobci. Komise se zabývala podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů a žalobců.

Trestní oznámení se týká kauzy zmanipulovaných IT zakázek, které GIBS s olomouckými žalobci vyšetřovali. Bývalý detektiv Jiří Komárek v minulosti v souvislosti s touto kauzou nařkl policejního prezidenta Tomáše Tuhého z "brutálního" úniku informací. Z vyšetřování komise však vyplynulo, že zprávy o úniku informací nebyly pravdivé a že nikdo z okolí Tuhého neposílal varovnou SMS o chystaném zásahu policie.

Podle ČT Šereda umožnil Komárkovi, aby se dostal k informacím z vyšetřování, které proti Tuhému vedla GIBS. Druhé trestní oznámení míří na Milana Vaculíka z GIBS, který s týmem prověřoval policejního prezidenta. Podle poslanců od něj unikly do médií některé informace.

Tento případ komise podrobně řešila na jednom z jednání, když vyslýchala inspektora GIBS, který kauzu řešil, a dozorující státní zástupkyni. Zatímco žalobci jsou přesvědčeni, že informace unikaly, Blažek po jednání uvedl, že to nemohou dokázat.

K případu se nedávno vyjádřilo i Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ), které v kauze udělalo dohledovou prověrku. Konstatovalo, že trestní řízení bylo zahájeno a vedeno důvodně.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Ne znamená ne. Sněmovna schválila redefinici znásilnění

Poslanecká sněmovna ve středu schválila redefinici znásilnění v trestním zákoníku ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk. Vládní novela, na které panuje shoda mezi koalicí a opozicí, upraví také pohled na sexuální praktiky s dětmi do 12 let, které by vždy měly být považovány za znásilnění či sexuální útok. Předlohu musí ještě posoudit Senát. 
Pavel Blažek

Blažek podal stížnost v kauze Aničky. Za znásilnění nezletilé padla podmínka

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se rozhodl podat stížnost pro porušení zákona v případu poškozené Aničky pro porušení zákona. Posouzení stížnosti Nejvyšším soudem bude mít dopad na další rozhodovací praxi trestních soudů v Česku, zmínilo ministerstvo. Kauza otřásla Českem, protože za znásilňování nezletilé dívky padl podmíněný trest.

Více souvisejících

Pavel Blažek GIBS Petr Šereda (žalobce)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy