V Česku příletem prvních letadel začíná letecké cvičení Ample Strike

Praha - Příletem prvních letadel dnes v Česku začne mezinárodní letecké cvičení Ample Strike 2017. Zúčastní se ho až 1300 vojáků z 18 aliančních a partnerských armád.

Cílem cvičení je sladění výcviku předsunutých návodčích s leteckými osádkami a veliteli pozemních jednotek. Piloti si procvičí přímou leteckou podporu, překonání nepřátelské protivzdušné obrany nebo tankování za letu. Opět se ho zúčastní i americké strategické bombardéry B-1 a B-52.

Cvičení ve vojenských výcvikových prostorech Boletice a Libavá a na leteckých základnách a letištích v Bechyni, Čáslavi, Náměšti nad Oslavou a Pardubicích potrvá do 12. září, samotný výcvik začne od 28. srpna. Zúčastní se ho necelé tři stovky vojáků ze zahraničních armád a zapojí se i příslušníci aktivních záloh.

Leteckou podporu vojákům poskytnou například české letouny L-159 ALCA, JAS-39 Gripen a vrtulníky Mi-24/35 a Mi-171Š. Účast přislíbily litevské stroje L-39, německé PC-9, LearJet a Tornado, polské Su-22, maďarské JAS-39 a slovinské PC-9. Spojené státy americké potvrdily zapojení vrtulníků AH-64 Apache a letounů B-1 a B-52. Palivo ze dvou amerických tankerů KC-135R doplní německé stroje Tornado i české a maďarské gripeny. Kompletní logistiku zabezpečí téměř všechny složky Armády ČR.

Související

B-52 Stratofortresses

V Česku brzy vypukne cvičení Ample Strike, USA pošlou bombardér a Stratotanker

Letecké cvičení Ample Strike, které bude hostit 22. letecká základna Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou na Třebíčsku, se bude konat od 29. srpna do 20. září. Kromě 500 českých vojáků se ho zúčastní také asi 250 vojáků ze zahraničí, řekl ČTK mluvčí cvičení Petr Vajčner. Loni u Náměště a na dalších místech České repuliky cvičilo asi 1200 vojáků.

Více souvisejících

letecké cvičení Ample Strike Armáda České Republiky NATO bombardér B-1B B-52 Stratofortresses L159 Alca Česká republika

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská invaze do Rafahu se blíží. Město opouští statisíce lidí

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy