Získá Česko vrtulníky Yankee? Kongres USA má zakázku řešit v říjnu

Praha - Americký Kongres by se měl během října zabývat prodejem amerických vrtulníků UH-1Y od firmy Bell české armádě. Jeho souhlas s prodejem vrtulníků zvaných Yankee je nezbytným krokem, který vláda USA potřebuje pro podání konečné nabídky. Do Česka by měla doputovat během října.

Podle člověka obeznámeného s detaily procesu by měla být nabídnutá cena nižší než limit, který projde Kongresem. Vyšší částka bývá podle něj stanovena kvůli tomu, aby v případě změn při domlouvání tendru nemusel kvůli případné změně ceny Kongres znovu o prodeji rozhodovat.

Spojené státy jsou jedním ze dvou finalistů tendru. Druhým je AgustaWestland. České ministerstvo obrany chce zakázku zadat na základě mezivládní dohody, podle dřívějších odhadů by měla být cena kontraktu mezi deseti a 15 miliardami korun. Česká armáda má zájem nejen o dodávku strojů, ale také o výcvik pilotů, mechaniků, zajištění dodávky náhradních dílů či servis.

"Nadále platí, že nabídky od vlád USA a Itálie očekáváme do konce října," sdělil ČTK k zakázce mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. O vítězi soutěže tak bude rozhodovat až příští vláda.

Nabídka strojů Yankee by podle informací ČTK měla obsahovat i zbraně či senzory. Pokud by se česká vláda rozhodla upřednostnit Bell před AgustaWestland, první vrtulníky by mohla dostat v roce 2020. Piloty, nebo alespoň část z nich, by patrně cvičili američtí mariňáci, kteří stroje v amerických ozbrojených silách používají. Snahou by bylo vycvičit instruktory, kteří by následně předávali nabyté zkušenosti dalším pilotům.

Související

vrtulník AH-17 Viper

Česko koupí americké vrtulníky Venom a Viper. Podívejte se, co umí

Česká armáda pořídí americké bojové i víceúčelové vrtulníky Viper a Venom. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) je kombinace dvou strojů vhodnější než pořízení pouze víceúčelových vrtulníků Black Hawk. Řekl to při dnešní návštěvě vojenské základny u Náměště nad Oslavou na Třebíčsku. Vrtulníky by měly být k dispozici v roce 2023.

Více souvisejících

vrtulníky UH-1Y Armáda České Republiky Kongres USA zbraně Vláda ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy