Vnitro zamítlo Zevetě odškodné kvůli zabavené munici. Věc jde k soudu

Praha/Bojkovice - Ministerstvo vnitra zamítlo žádost firmy Zeveta Bojkovice o desetimilionové odškodnění. Policie začala sklady kontrolovat po explozích ve Vrběticích v roce 2014. Z Bojkovic nakonec v červnu 2015 odvezla asi 300 tun munice. Zevetě pak granáty vrátila v květnu 2016. Firma proto chtěla zaplatit škodu a ušlý zisk.

Policie tehdy odvezla zhruba 47.000 protitankových granátů RPG 75, protože byly prý špatně skladovány. Zeveta s rozhodnutím státu nesouhlasí a připravuje žalobu, informuje iRozhlas.cz.

"Po posouzení neshledalo ministerstvo žádost o náhradu škody důvodnou, když ušlý zisk ve výši 10,445.000 korun nebyl prokázán a výše jiné tvrzené škody (náklady právního zastoupení a náklady na odvoz munice) nebyla řádně odůvodněna," sdělila mluvčí ministerstva Klára Pěknicová.

Generální ředitel Zevety Bojkovice ale takové rozhodnutí odmítá. "Stanovisko ministerstva zcela opomíjí skutečnost, že (v prosinci 2015) bylo vydáno rozhodnutí, kterým bylo zrušeno předběžné opatření o uložení munice v Drhovicích a Policejní prezidium nebylo schopno do 18. února 2016, tj. po dobu dvou měsíců, zahájit vydávání neoprávněně zadržované munice," řekl.

Granáty s prošlou záruční dobou patřily společnosti Pyro-Technology, dceřiné firmě Zevety Bojkovice. Vykoupila je od české armády, aby je zneškodnila, případně repasovala opět na funkční použitelné zbraně.

Související

Na Znojemsku se našlo velké množství munice z války

Na Znojemsku se našla munice z války, tisíce granátů a pancéřové pěsti

Velké množství munice z druhé světové války - ke stovce pancéřových pěstí a přes 2000 ručních granátů se našlo při výkopových pracích v Únanově na Znojemsku. Munici našla firma při budování elektrické přípojky na kraji obce, řekl dnes ČTK starosta obce Jindřich Bulín. Pyrotechnici granáty odpoledne odpálili v nedalekém poli, informoval ČTK policejní mluvčí Petr Vala.

Více souvisejících

munice Zeveta Bojkovice Ministerstvo vnitra výbuch ve Vrběticích na Zlínsku

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy