Novičok v Česku zkoumáme, tvrdí Univerzita obrany. A my zjistili, jak to opravdu je

Praha - Diskuse o novičoku v Česku stále plní stránky českých i zahraničních deníků. Parlamentní listy včera uveřejnili bombastický článek o tom, že se na anglické mutaci webu brněnské Univerzity obrany objevila zmínka o tom, že univerzita zkoumá novičok. Jak ale zjistily EuroZprávy.cz všechno je trochu jinak.

Prezident Zeman na Barrandově tvrdil, že má od tajné služby zprávy, že se novičok byl v ČR vyroben a krátce potom zničen. Tuto informaci však popřela jak Bezpečnostní informační služba, tak předsedkyně Úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. 

Sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství se dnes usnesla na tom, že podobná látka byla v rámci mikrosyntézi v Česku vytvořena.  „Zcela prokazatelně nešlo o látku, kterou měl být otráven ruský agent Skripal,“ uvedl šéf komise Vít Rakušan. 

„(Komise - pozn. redakce) vyzývá prezidenta České republiky, aby zachovával utajovaný režim zpravodajských informací, a v případě nejasností, aby danou věc konzultoval primárně s vládou České republiky a s českými tajnými službami," uvádí na svých stránkách Rakušan výsledky komise. 

Parlamentní listy přišly včera se senzační zprávou, že se na anglické mutaci webu brněnské Univerzity obrany objevila zmínka o novičoku. Tím se má údajně zabývat oddělení chemické a radiační ochrany, které zajišťuje výuku obecných chemických a jaderných disciplín. Oddělení také řeší úkoly aplikovaného výzkumu. 

Jak ale zjistily EuroZprávy.cz, senzační odhalení tohoto webu se ve skutečnosti vůbec nekoná. Vše je totiž úplně jinak, než jak server řazený mezi dezinformační média tvrdí.

„Skutečnost, že na anglické verzi webových stránek Ústavu ochrany proti zbraním hromadného ničení Univerzity obrany je novičok citován mezi bojovými chemickými látkami, je známá v médiích již delší dobu. Je proto s podivem, že server Parlamentní listy ve včerejším článku " Novičok? Ten zkoumáme, má na webu česká univerzita. Podívejte se sami", přišel s tímto "senzačním odhalením". V anglické mutaci webu jsou oproti české verzi pouze bližší podrobnosti k vědeckému záměru ústavu," uvedl pro EuroZprávy.cz tiskový mluvčí univerzity Vladimír Šidla. 

„Posláním tohoto vědeckého ústavu Univerzity obrany je aplikovaný výzkum v oblasti ochrany proti soudobým a perspektivním zbraním hromadného ničení, dalším vojensky významným toxickým sloučeninám a průmyslovým nebezpečným látkám. Skupina látek nazývaná "Novičoky" má potenciální vojenské využití a proto stejně jako skupina doposud známých bojových chemických látek je předmětem jeho zájmu a výzkumu. O těchto látkách byly zpracovány rešerše a následně publikován článek v časopisu Chemické listy," doplnil Šidla. 

Související

Chemické zbraně

ROZHOVOR: Rusko se zbavilo chemických zbraní, oznámil před pěti lety Putin. Jistotu nemáme, uvádí Michal Smetana

Vladimir Putin 27. září 2017 avizoval, že Ruská federace dokončila likvidaci svého chemického arzenálu. Ačkoliv bylo prohlášení ve své době vnímáno jako jeden z milníků na cestě k naplnění zákazu této kategorie bojových prostředků, Moskva byla postupem času stále více obviňována z nedostatečného splnění svých závazků v dané oblasti, upozorňuje odborník na jaderné, chemické a autonomní zbraně a teorii odstrašení Michal Smetana v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Docent působící na Katedře bezpečnostních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a vedoucí výzkumné skupiny Experimental Lab for International Security Studies dodává, že kauza otravy agenta Sergeje Skripala ukazuje na přetrvávající existenci nějaké zásoby nervově paralyzujících látek v Rusku a schopnost tamního bezpečnostního aparátu s nimi operovat. Jejich nasazení na ukrajinském bojišti, o kterém se opakovaně spekuluje, ovšem nepovažuje za pravděpodobné.

Více souvisejících

Novičok (nervový plyn) plyn Plynová maska

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 3 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 3 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Civilisté mohou Rafah opustit. Egyptský hraniční přechod zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy