Se zraněním vojákům na Libavé to bylo jinak? Soud zrušil rozsudek, chce nové důkazy

Olomouc - Olomoucký krajský soud dnes zrušil rozsudek ve dva roky starém případu noční střelby bojových vozidel pěchoty na Libavé, kdy byli zraněni dva vojáci. Okresní soud původně potrestal podmíněným trestem velitele jednoho z vozidel Marcela Kulišťáka za ublížení na zdraví z nedbalosti, další dva obžalované, střelce vozidla a řídícího střeleb zprostil obžaloby. Podle odvolacího soudu je ale potřeba doplnit v případu další dokazování. Na stranu obhajoby se dnes postavil i žalobce z krajského státního zastupitelství.

V kauze je podle krajského soudu potřeba vyřešit řadu rozporů. Podle soudce Antona Bucheně původní rozsudek okresního soudu neodpovídá na otázky položené obhajobou. Poukázal například na to, že nebylo vyvráceno, že obžalovaný nemohl řádně vidět vozidla, která se dostala před jejich BVP, z něhož střela vyšla.

"Vozidla neměla koncová světla," zdůraznil soudce. Uvedl také, že přehled o pohybu vozidel ztratil i řídící střelby, který byl přitom zproštěn obžaloby. Soudce poukázal rovněž na to, že během cvičení padaly rozkazy, a to za situace, kdy byla zjištěna porucha kanonu.

Kulišťákův obhájce Zdeněk Kopečný byl s rozhodnutím soudu spokojen. "To co se v noci odehrálo, je pouze souhrou nešťastných náhod. Pokud je třeba hledat odpovědnou osobu za následek toho, co se stalo, neměl by to být obžalovaný. Z jeho strany k pochybení nedošlo," uvedl obhájce. Velitel vozidla podle něj neměl možnost následkům zabránit. "Nepovažuji za spravedlivé, abych já jako jediný nesl zodpovědnost za to, co se tam stalo. Dodržoval jsem pokyny a rozkaz. Přijde mi nespravedlivé, aby voják, který poslechl rozkaz, byl odsouzen," řekl dnes Kulišťák.

Na jeho stranu se postavil i krajský žalobce Mojmír Pleva, podle něj bylo dokazování u okresního soudu nedostatečné. "Obžaloba byla podána důvodně na tři zúčastněné osoby. Postup státního zástupce z okresního státního zastupitelství, který navrhoval zproštění zbývajících dvou obžalovaných, byl podle mne zcela předčasný," uvedl Pleva.

Podle něj by se mělo především objasnit, proč na BVP nebyla použita osvětlení, která by umožnila lepší orientaci ve vzájemné poloze mezi vozidly. Soud podle něj také neobjasnil, kterou střelou k zásahu BVP došlo. "Nelze vyloučit, že míra zavinění obžalovaného by mohla být zjištěna jinak," uvedl krajský žalobce. Sám navrhoval zrušení rozsudku a vrácení případu zpět na okres.

Neštěstí se odehrálo předloni v květnu při večerním nácviku střeleb BVP na terč z kanonu a kulometů. Zasažené vozidlo se v osudnou chvíli dostalo více než 200 metrů před vozidlo, ze kterého se střílelo. BVP, odkud střela vyšla, se zdrželo kvůli technickým problémům s kanonem. Ostatní vozidla ale pokračovala v jízdě. Střela z automatického kanonu zranila dva vojáky. Těžce zraněný devětadvacetiletý voják utrpěl mnohačetná zranění, v nemocnici bojoval několik dní o život. Střela mu mimo jiné amputovala levou ruku. Jeho o pět let mladší kolega utrpěl lehčí zranění.

Kulišťákovi hrozilo původně šest měsíců až čtyři roky vězení. Před soudem se původně zodpovídali i střelec vozidla Luděk Niedermeier a řídící střeleb Zdeněk Havala, který měl na věži střelnice na starost dodržení zásad bezpečnosti. Podle soudkyně okresního soudu ze své pozice události ovlivnit nemohli.

Související

Hasiči

Zásah kvůli požáru na Libavé skončil, hasiči tam byli do rána

Až do dnešního rána zasahovali hasiči ve vojenském prostoru Libavá kvůli rozsáhlému požáru, který v sobotu večer postihl zhruba desetihektarovou plochu lesa. Na místě jednotky v náročném terénu a při extrémní zátěži pracovaly přes 30 hodin, zásah ukončili hasiči v 05:30 a místo předali lesníkům, řekl dnes mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Požár způsobil škodu za několik milionů korun. Příčina se vyšetřuje.

Více souvisejících

Vojenský újezd Libavá Armáda České Republiky soudy Olomoucký kraj

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Co bude dál ukáží až příští dny

Robert Fico dnes podstoupil CT vyšetření a lékaři odstranili tkáň odumřelou v důsledku střelného poranění. Na briefingu to oznámila Miriam Lapuníková, ředitelka nemocnice v Banské Bystrici, kde byl slovenský premiér po středečním atentátu hospitalizován. Dodala, že pacient je při vědomí a jeho stav je stabilizovaný, ale stále vážný.

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy