Šéf Pentagonu přijede 28. října do Prahy, zavítá na vojenskou přehlídku

Na vojenskou přehlídku ke 100. výročí vzniku Československa přijede 28. října do Prahy americký ministr obrany James Mattis. Program několikahodinové návštěvy šéfa Pentagonu se ještě upravuje. Mattis navštíví kromě Česka také některé další evropské země.

"Bezprostředním důvodem pro pozvání byla účast na vojenské přehlídce," uvedl k Mattisově návštěvě Prahy český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček. Dodal, že česká diplomacie původně vyjednávala o návštěvě amerického viceprezidenta Mika Pence, který ale vzhledem k nadcházejícím volbám do Kongresu USA nemohl přijet.

Roli v pozvání amerického ministra obrany podle Lidových novin sehrály také zvažované nákupy vojenské techniky pro českou armádu. Ta chce v blízké budoucnosti nakupovat za desítky miliard korun nové vrtulníky, radary, děla nebo bojová vozidla pěchoty.

"Američané samozřejmě vnímají, že od vstupu do NATO jsme ještě nikdy nic nekoupili se značkou made in USA. To samozřejmě vyvolává vyšší míru aktivity na straně USA," uvedl Kmoníček.

Program několikahodinové návštěvy amerického ministra v Praze se stále upravuje. Očekává se setkání s českým ministrem obrany a premiérem Andrejem Babišem. Zda se Mattis se jde s prezidentem Milošem Zemanem, není jasné. "Všechno je ve hře," sdělil Kmoníček.

Související

Bolton, John

Kniha plná výbušných tvrzení o Trumpovi. Dnes vycházejí Boltonovy memoáry

Po odkladu a neúspěšné snaze americké vlády zablokovat její vydání jde dnes do prodeje kniha bývalého poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Johna Boltona o 17 měsících jeho působení v týmu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Paměti nazvané The Room Where It Happened: A White House Memoir (Místnost, kde se to stalo: Paměti z Bílého domu) předkládají obrázek administrativy plné nedůvěry a interních půtek v čele s neznalým lídrem, který svou pozici využívá k prosazování vlastních zájmů.

Více souvisejících

James Mattis 100. výročí vzniku Československa Armáda České Republiky Hynek Kmoníček Praha

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy