Policie se připravuje na shromáždění DSSS v Novém Bydžově, studenti plánují živý řetěz

Nový Bydžov - V souvislosti s ohlášeným shromážděním Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), které proběhne 12. března v Novém Bydžově na Královéhradecku, připravuje policie potřebná bezpečnostní opatření. Agenturu Mediafax o tom v úterý informovala mluvčí krajské policie Ivana Ježková.

Policisté intenzivně sledují prostředí extremistických skupin a prověřují veškeré informace související s tímto shromážděním. "Chceme předejít jakýmkoliv konfliktním situacím a zajistit veřejný pořádek na celém území Novobydžovska. Naším úkolem je chránit bezpečnost osob, majetku a veřejný pořádek a předcházet trestné činnosti," uvedla mluvčí.DSSS ohlásila své shromáždění a pochod plánované na 12. březen v Novém Bydžově kvůli prudkému nárůstu kriminality tamních romských skupin. Zabránit pochodu městem chce iniciativa několika studentů, kteří plánují živý řetěz kolem novobydžovského náměstí Chtějí tak zamezit možnému konfliktu a místo toho nastolit diskusi o vzniklém problému. Studenti mají údajně potvrzenou přítomnost zhruba sedmi desítek příznivců. Celkově by mělo být přítomno několik stovek účastníků řetězu.Studenti se k akci rozhodli po vzoru německých Drážďan. Tam loni 13. února podobná akce, které se zúčastnil i někdejší ministr Michael Kocáb, zabránila pochodovat městem několika tisícům neonacistů, kteří si přijeli do Drážďan připomenout 65 let od bombardování, jež město srovnalo se zemí.Situace se ve zhruba sedmitisícovém Novém Bydžově vyhrotila již v listopadu, kdy se ve městě odehrálo několik loupežných přepadení. Po krátkodobém uklidnění ale s příchodem nového roku násilníci opět zaútočili - třikrát mezi 1. a 5. lednem.Pachatelé většinou útočí na chlapce ve věku kolem 16 let. Policisté již dopadli pachatele přepadení z 5. ledna, kdy romská parta napadla gymnazistu, který vedl mladší sestru do základní školy. Radnice nedávno vypsala výběrové řízení na další dva městské policisty. Ve městě nyní slouží čtyři strážníci téměř nepřetržitě, podle starosty Pavla Loudy (ODS) i tak nedokážou obsáhnout veškerou činnost. Radnice navíc objednala bezpečnostní agenturu, která bude sloužit během ledna o víkendech a vypomáhat dvojici strážníků ve službě. Po vyhodnocení situace vedení města zvolí další postup.Policie nedávno zareagovala na stížnosti radnice v Novém Bydžově sloučením nechanického a novobydžovského policejního oddělení. Nyní je v Novém Bydžově 16 policistů a v nedalekých Nechanicích sedm, přičemž v případě potřeby se mohou oddělení navzájem posilovat. Podle ředitele krajské policie Královéhradeckého kraje Petra Přibyla pomůže reforma cizinecké policie, kdy velká část těchto policistů přejde právě pod krajská ředitelství a stane se tak vítanou posilou.

Související

Více souvisejících

policie Nový Bydžov

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy