Vojenská policie vrátila část zabavených materiálů České televizi

Praha - Vojenská policie začala ve středu vracet České televizi (ČT) část materiálů, které jí minulý týden zabavila, agentuře Mediafax to potvrdil mluvčí televize Ladislav Šticha. Navrácení materiálů nařídil žalobce.

"Vracení zajištěných věcí stále ještě probíhá. Vojenská policie na příkaz státního zástupce vrátila věci zajištěné při páteční prohlídce jiných prostor. Vojenská policie vrátila drtivou většinu věcí kromě těch, které jsou zajištěné jako stopy k dalšímu vyšetřování," sdělil Mediafaxu mluvčí Vojenské policie Jan Čermák. Státní zástupce podle něj uplatnil výhrady k přiměřenosti akce, nezpochybnil však legitimitu akce jako takové.

Šticha uvedl, že zatím neví, co všechno si policie nechala. "Mohu zatím jenom potvrdit, že Vojenská policie nyní vrací část věcí z kanceláře č. 145 a jsou tam přítomni redaktoři a moderátoři, kterých se jednání Vojenské policie dotklo, a spolu s nimi i právní zástupce ČT. Co všechno bylo vráceno, zjistíme až v průběhu několika hodin. Všechny věci se budou muset znovu zaprotokolovat."

Ozbrojenci v neprůstřelných vestách a kuklách vtrhli do budovy zpravodajství ČT v pátek krátce před 19. hodinou. Odvezli s sebou trojici počítačů, desítky kazet a záznamových disků a blíže nespecifikované množství dokumentů, které se vztahuji k práci novinářů na jiných tématech. Zabaveny prý byly také osobní věci včetně diářů a korespondence.

Zásah se nelíbil ani ministerstvu obrany, pod které Vojenská policie spadá. Ministr Alexandr Vondra (ODS) po rozhovoru s náčelníkem Vojenské policie Vladimírem Ložkem proto rozhodl o jeho postavení mimo službu, a to až do vyšetření případu. Postavení mimo službu se týká také Drahoslava Blažka a Jaroslava Koláře, kteří jsou za způsob provedení zásahu přímo odpovědní.

Vojenská policie se zaměřila na redaktora Karla Rožánka a jeho dokumenty související s jeho reportáží o odchodu bývalého šéfa Vojenského zpravodajství. Česká televize podá kvůli zásahu trestní oznámení.

Rožánek je přesvědčen o tom, že svou razií ho chtěla Vojenská policie zastrašit. "Zřejmě jsme ukázali, že něco opravdu nebylo v pořádku," uvedl v rozhovoru pro televizi Nova. Dokumenty, po kterých policisté šli a které byly podle jeho slov v době odvysílání reportáže již odtajněné, podle něho vypovídaly o korupci a mocenských bojích uvnitř rezortu.

Související

Více souvisejících

policie televize

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

Nečekané prohlášení Samaranche: MOV dá Rusku "okamžitě" zelenou, pokud mne zvolí

Juan Antonio Samaranch Jr. uvedl, že pokud bude v březnu 2025 zvolen prezidentem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) se sídlem v Lausanne, Rusko obdrží "okamžitou" podporu pro účast na olympijských hrách.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy