Obrana zahajuje tendr za desítky miliard. Kdo Česku dodá pásová bojová vozidla?

Ministerstvo obrany dnes seznamuje potenciální dodavatele s podmínkami tendru na pásová bojová vozidla pěchoty (BVP) za více než 50 miliard korun. K jednání pozvalo čtveřici již dříve vybraných firem. Vítěze úřad vybere ve vícekolovém jednání. Smlouvu na zakázku, která je podle dostupných údajů největší v historii České republiky, by chtěl úřad podepsat do září. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) o vítězi rozhodne především cena, splnění technických požadavků a míra zapojení českého obranného průmyslu.

"Startujeme další etapu v rámci modernizace Armády České republiky. Jejím cílem je přezbrojit 7. brigádní úkolové uskupení moderními vozidly," řekl dnes ministr. "Není žádným tajemstvím, že nutně potřebujeme vyměnit starou a dosluhující bojovou techniku pocházející ještě z dob reálného socialismu," poznamenal náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Ministerstvo obrany dnes na setkání pozvalo firmy BAE Systems, General Dynamics European Land Systems (GDELS), PSM a Rheinmetall Landsysteme. Mezinárodní firma BAE Systems vyrábí ve Švédsku vozidlo CV90, nadnárodní GDELS nabízí španělsko-rakouský projekt Ascod. Německá firma Rheinmetall Landsysteme by chtěla uspět s vozidlem Lynx a německé konsorcium PSM, tedy společný podnik společností Krauss-Maffei Wegmann a Rheinmetall Landsysteme, nabízí bojové vozidlo Puma.

Metnar a Opata zdůraznili, že armáda i ministerstvo vědí, jaké technické parametry musí vozidla splňovat. "Se znalostí problematiky jsme analyzovali současné bezpečnostní prostředí, zároveň jsme využili nepřeberné množství zkušeností Armády České republiky ze zahraničních operací," řekl Opata.

Jaké požadavky budou armáda a ministerstvo na nová BVP klást, bude určující pro šance jednotlivých firem ucházejících se o zakázku. Důležité budou třeba velikost osádky nebo požadované zbraňové systémy. Parametry se firmy dozvědí během dnešního jednání. Veřejnost s nimi úřad seznámí na odpolední tiskové konferenci.

Opata řekl, že nastavené parametry mají své opodstatnění a že za nimi nezpochybnitelně stojí. "Nechceme vozidlo pro minulé bitvy. Potřebujeme techniku spolehlivou, moderní, s potenciálem dalšího modernizačního růstu. A to zejména v oblasti palebné síly, ochrany osádky a použitých technologií. Vozidlo musí umožňovat určitou míru variability posádky," zdůraznil.

"Pro přípravu a realizaci této zakázky jsme vytvořili na ministerstvu speciální tým. Zvolili jsme postup vícekolového jednacího řízení, s jehož parametry jsme dnes seznámili čtyři vybrané zahraniční firmy," řekl ministr obrany @metnarl pic.twitter.com/SM60ohzJdK

— Ministerstvo obrany (@ObranaTweetuje) 27. března 2019

Armáda požaduje celkem 210 nových BVP v sedmi různých modifikacích. Ministerstvo obrany předpokládá, že za ně zaplatí více než 50 miliard korun. Metnar dříve uvedl, že obrana bude na nabídky od firem čekat do konce června.

Nabídky budou podle něj posouzeny "pomocí objektivního multikriteriálního hodnotícího modelu". Zdůraznil nutnost transparentnosti celého procesu. "Nejdůležitějšími oblastmi hodnocení bude nabízená cena, úroveň splnění technických požadavků a úroveň zapojení českého průmyslu," řekl. Stupeň zapojení českého obranného průmyslu zejména v transferu výroby, know-how a licencí označil za zásadní.

Ministerstvo již dříve uzavřelo memorandum se svým státním podnikem Vojenské opravárenské závody (VOP), do kterého by chtělo přenést v maximální možné míře výrobu strojů. Cílem obrany také je, aby VOP následně nová BVP i opravoval.

Související

Ministerstvo obrany

NKÚ: Česko není připraveno na krize a mimořádné události, obrana neumí účinně využívat peníze

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve své výroční zprávě za loňský rok varuje, že Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události. Podle NKÚ odpovědné instituce podcenily mnohé události, včetně pandemie covidu-19, a nedostatečně se z nich poučily. Často jen podnikly formální kroky bez zásadních výsledků, což může vést k vážným škodám, plýtvání penězi a ohrožení zdraví obyvatel.

Více souvisejících

ministerstvo obrany Lubomír Metnar Armáda České Republiky tendr Aleš Opata (generální štáb)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izrael, ilustrační foto

Uznání Palestiny bude mít "vážné důsledky", varuje Izrael

Rozhodnutí vlád Irska, Norska a Španělska uznat palestinský stát bude mít "vážné důsledky" pro jejich vztahy s Izraelem. Po předvolání jejich velvyslanců to ve čtvrtek oznámilo izraelské ministerstvo zahraničních věcí, informuje agentura AP.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Oslo

Pohár trpělivosti přetekl. Norsko uzavře hranice Rusům

Norská vláda od 29. května zavede dodatečná omezení vstupu pro občany Ruska, kteří cestují do Norska za turistikou nebo "jinými nepodstatnými účely". Informace byla zveřejněna ve středu na webových stránkách kabinetu, jak uvádí agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu

Den D se blíží. O osudu Pásma Gazy se rozhodne už v pátek

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) oznámil, že v pátek 24. května v 15:00 SELČ vydá rozhodnutí o žádosti Jihoafrické republiky (JAR) nařídit Izraeli zastavení vojenské operace v Pásmu Gazy, včetně města Rafah na jihu této palestinské enklávy. Informaci přinesla agentura AFP.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Počasí

Počasí: V Česku udeří silné bouřky, varovali meteorologové

Česko v pátek opět zasáhnou silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek na sociální síti. Doprovázet je budou zejména přívalové srážky, napršet může kolem 50 milimetrů. Meteorologové také rovnou varovali, že bouřky udeří také o víkendu.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Ptačí chřipka se dál šíří na lidi. Austrálie hlásí první případ, USA druhý

Ve Spojených státech byl od konce března potvrzen druhý případ ptačí chřipky u člověka po kontaktu s infikovanými dojnicemi. Oznámilo to ve středu americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), píše agentura Reuters. V Austrálii potvrdili první případ přenosu subtypu viru ptačí chřipky A(H5N1) na člověka. Došlo k němu v nejmenším a nejhustěji obydleném státě Viktorie, informovala ve středu televize ABC News

před 9 hodinami

před 9 hodinami

V Praze 4 se srazil autobus s nákladním vozidlem. (23.5.2024) Prohlédněte si galerii

Nehoda autobusu MHD v Praze. Dvanáct zraněných, vyhlášen traumaplán

K vážné nehodě autobusu městské hromadné dopravy došlo ve čtvrtek ráno v Praze. Několik lidí utrpělo zranění při srážce autobusu s nákladním autem. Na místě zasahují všechny složky integrovaného záchranného systému, vyhlášen byl traumaplán prvního stupně. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Adriana Mašková a Filip Blažek Prohlédněte si galerii

StarDance 2024: Česká televize oficiálně představila soutěžní páry

Třináctá řada populární televizní show StarDance odstartuje v říjnu. Česká televize ve čtvrtek představila taneční páry, které budou usilovat o titul krále či královny tanečního parketu. ČT už dříve odhalila, že v nové řadě se představí například herec Filip Blažek či zpěvačka Lucie Vondráčková. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Počasí bude o víkendu teplé, ale deštivé

Nadcházející víkend bude sice teplý, podle ČHMÚ.cz ale také deštivý. Přesto naměříme až 26 stupňů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy