Mýtná kauza se vyhrocuje: Proti Ťokovi jsou lidovci, ODS si přisadila

Praha - Firmě Kapsch má býr dle ministerstva dopravy prodloužena smlouva na provoz mýtného systému v Česku, a to bez výběrového řízení. S tím nesouhlasí ČSSD, ale také KDU-ČSL a opoziční ODS.

Práci ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) v přípravě mýtného dnes kritizoval ministr vnitra Milan Chovanec, ale i další členové ČSSD jako například mluvčí pro oblast dopravy Jan Birke a předseda sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava. "Jsem stále více přesvědčen o tom, že pan ministr Ťok celou věc podcenil a nezvládá to," uvedl Votava.

„Ministerstvo dopravy v čele s ministrem Ťokem vytvořilo bezvýchodnou situaci, ze které nyní hledá jakoukoliv cestu ven, a to třeba po hraně legálnosti. V této chvíli neexistuje nic, co by upravovalo výběr mýta od roku 2017. V praxi to znamená, že Česká republika bude každý měsíc přicházet cca o 800 milionů korun na výstavbu dopravní infrastruktury. Z ČR se stane jedno velké parkoviště," komentuje situaci Birke, odborný mluvčí ČSSD pro oblast dopravy.

Situace kolem plánu ministerstva dopravy na prodloužení smlouvy na provoz mýtného systému v Česku se společností Kapsch bez výběrového řízení je problém i pro KDU-ČSL. ČTK to dnes sdělil v sms zprávě předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Ke kritice se připojil i předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, podle kterého ale vina neleží jen na straně ANO, jež nyní spravuje resort dopravy, ale na celé koalici. "Už i ČSSD zjistila, že je téměř nemožné od ledna příštího roku vybírat v České republice mýto. Na nečinnost vlády v oblasti mýta dlouhodobě upozorňujeme. Na mou interpelaci v červnu 2014 odpověděl premiér Sobotka slovy: „Situaci máme pod kontrolou, soutěž na mýto vypíšeme do konce roku 2014," uvedl v reakci, kterou má k dispozici server EuroZprávy.cz, exministr dopravy.

Uvedl také, že na nečinnost vlády v tomto směru ODS někilikrát poukazovala. "Opakovaně jsme vládě nabízeli pomoc s vyřešením problému, všechny naše nabídky byly z nepochopitelných důvodů odmítnuty. Ministři dopravy za hnutí ANO v otázce mýta selhali, situace se od nástupu této vlády nezměnila. Vinu ovšem nelze hodit pouze na jednu z koaličních stran, která rezort dopravy spravuje. Za jednání vlády je odpovědný premiér, který musí situaci urychleně řešit, jinak mohou občané České republiky přijít téměř o 8 miliard ročně. Na řešení problémů mýta měla vláda 3 roky a nezvládla to. Koalici dohání vlastní neschopnost, kterou žádné mediální aktivity nepřebijí," dodal Stanjura.

Psali jsme:
Od ledna se nebude vybírat mýtné? Ťok předložil vadný materiál, tvrdí Chovanec Nová roztržka v koalici: ČSSD se snaží z mýta udělat předvolební téma, čertí se Ťok
 

Kvůli vyostření sporu se dnes sešel Ťok s ředitelem tuzemského Kapsche Karlem Feixem. "Mrzí mě, ze se vysloveně odborná a technická otázka opět stala politickou," uvedl Feix. Zároveň upozornil na to, že do vypršení současné smlouvy nezbývá příliš mnoho času, a společnost musí dojednat podmínky dalšího spravování se svými subdodavateli. Obecně tak platí, že čím dříve stát k prodloužení smlouvy přikročí, tím výhodnější podmínky se podaří dojednat.

Související

Martin Kupka

Mýtné na dálnicích příští rok zdraží, oznámil Kupka

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) ve dnešním dílu pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi (ČT) oznámil, že od příštího března by se mýtné na českých dálnicích mohlo zvýšit o deset až 15 procent. Důvodem pro toto navýšení je možnost využití změny evropské směrnice, která umožňuje zahrnutí poplatků za emise do výše mýtného. 
Ilustrační fotografie.

Dopravci loni zaplatili za mýto v Česku téměř 15 miliard korun

Dopravci loni zaplatili v ČR za mýto 14,85 miliardy korun, meziročně o 4,6 procenta více. ČTK o tom informoval správce mýtného systému, společnost CzechToll. Celkové náklady na provoz a rozvoj systému podle firmy zůstaly pod miliardou korun, v poměru k výnosům tedy stejně jako v roce 2021 nepřekročily hranici sedmi procent.

Více souvisejících

Mýtné Pavel Bělobrádek Dan Ťok (ministr dopravy)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy