Vláda jednání o mýtném přesunula na příští týden

Praha – Ministři dnes sice měli jednat o budoucnosti mýtného, debatu ale nakonec odložili až na další schůzi. O tématu by dnes měla jednat také koaliční rada.

O přesunutí jednání novináře informoval ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). On sám na začátku týdne čelil kritice ze strany lidovců a ČSSD, koaličním partnerům se nelíbil Ťokův návrh na tříleté prodloužení smlouvy se současným provozovatelem, společností Kapsch.

Prodloužení smlouvy by bylo podle tří vládních komisí nezákonné,uvedl v pondělí ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Podle ministra dopravy je však vyjádření koaličních partnerů součást předvolebního boje. Navrhované řešení považuje za jediné funkční.

Prostřednictvím mýtných bran se mýtné v Česku vybírá od roku 2007 na více než 1400 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a vybraných částech silnic první třídy. Za devět let provozu se na mýtném vybralo téměř 70 miliard, přičemž za loňský rok to bylo 9,7 miliardy Kč.

Smlouva na správu mýtného systému po deseti letech vyprší na konci letošního roku. Ministerstvo vzdalo snahu najít nového provozovatele prostřednictvím otevřené soutěže na konci loňského roku, řádný tendr už prý nebylo možné stihnout. Právě prodloužení smlouvy by podle Ťoka pomoci, aby se mohlo soutěžit plnohodnotně.

ČSSD chce, aby ministr dopravy přišel s možnými krizovými řešeními pro případ, že se smlouvu se společností Kapsch nepodaří prodloužit. Hrozí prý to, že se mýto nebude vůbec vybírat, státní kasa by tak ročně přišla zhruba deset miliard korun ročně.

Související

Martin Kupka

Mýtné na dálnicích příští rok zdraží, oznámil Kupka

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) ve dnešním dílu pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi (ČT) oznámil, že od příštího března by se mýtné na českých dálnicích mohlo zvýšit o deset až 15 procent. Důvodem pro toto navýšení je možnost využití změny evropské směrnice, která umožňuje zahrnutí poplatků za emise do výše mýtného. 
Ilustrační fotografie.

Dopravci loni zaplatili za mýto v Česku téměř 15 miliard korun

Dopravci loni zaplatili v ČR za mýto 14,85 miliardy korun, meziročně o 4,6 procenta více. ČTK o tom informoval správce mýtného systému, společnost CzechToll. Celkové náklady na provoz a rozvoj systému podle firmy zůstaly pod miliardou korun, v poměru k výnosům tedy stejně jako v roce 2021 nepřekročily hranici sedmi procent.

Více souvisejících

Mýtné Dan Ťok (ministr dopravy) Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy