Trik řidičů neskončí, vymlouvat se na osobu blízkou půjde dál

Praha - Na osobu blízkou se vymlouvá až 70 procent nachytaných šoférů. Návrh, jak oblíbenému triku řidičů zamezit, rozcupovali právníci, jeho dopracování může případnou změnu pravidel zdržet o rok, píší ve středečním vydání Lidové noviny.

Výmluvu na osobu blízkou tak budou moci řidiči používat po celý příští rok. V praxi to znamená, že se vyhnou drtivé většině pokut za parkování i mnoha bodovým sankcím za rychlou jízdu, tedy za přestupky, u nichž často nelze zjistit identitu šoféra. Výmluvy, že vůz řídila osoba blízká, kterou u uvedených přestupků používá až 70 procent řidičů, měl v průběhu příštího roku zatrhnout takzvaný holandský model. Ten počítal, že za všechny přestupky, které se s vozem spáchají, bude odpovědný jeho majitel, popisují Lidové noviny.

Návrh, který se původně zamlouval jak ministerstvu dopravy a zákonodárcům, tak dopravním expertům, ale v hospodářském výboru sněmovny rozmetali ministerští právníci. Vadilo jim, že návrh předložený poslancem Stanislavem Humlem (VV) je nedopracovaný. Například nestanovoval, že pokud se pachatel přizná, majitel vozu žádnou pokutu platit nebude. A takových nedodělků bylo mnohem víc. Holandský model tak vypadl ze schvalované novely silničního zákona a ve sněmovně se v přepracované podobě znovu objeví nejdříve na konci příštího roku. Avšak i tak je schválení novinky podle Lidových novin nejisté.

Související

Více souvisejících

doprava policie

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy