Máte Škodovku? Máte problém. Která auta se v Česku nejvíce kradou?

Ten pocit bohužel zná spousta českých řidičů. Spěchají ráno do práce, přijdou na parkovací místo kde ještě večer stál jejich oplechovaný miláček, rázem ale zažijí šok. Auto je fuč a jim tak zbude jen vztek a oči pro pláč.

Mohli ale této nepříjemné zkušenosti dotčení řidiči nějak předejít? Jistě, mohli si automobil lépe zabezpečit. Ale možná mohli udělat ještě něco a to vybrat si jinou značku. Některé typy vozů se totiž kradou více, zatímco jiných jako by se zloději báli.

Dobrá zpráva na úvod – počet krádeží motorových vozidel se v Česku (opět) meziročně snížil. Podle statistik ministerstva vnitra bylo v roce 2017 v Česku ukradeno 3594 automobilů. O rok dříve to přitom bylo 4920 automobilů.

Počet krádeží klesá již dlouhodobě. Nejhorší situace byla v 90. letech, ale ještě v roce 2003 počet ukradených vozů přesáhl 24 tisíc. V roce 2008 to bylo něco málo přes 18 tisíc. Pod 10 tisíc klesl počet krádeží poprvé v roce 2014.

Ve velkém ale stále ještě dochází k vykrádání věcí ze zaparkovaných vozidel. Loni se tak stalo ve 13 tisících případů. Kradly se rovněž motorky, loni jich zmizelo přes 400. Zloději se zaměřili také na součástky automobilů, v roce 2017 jich ukradli přes 4 tisíce.

A které automobily se kradou nejčastěji? Stále vede tuzemská značka Škoda. Těch v roce 2017 zmizelo 1511. Většina z toho (797) byly modely typu Octavia. Zmizelo ale také například 10 dnes již téměř muzejních "stopětek".

Na druhém místě v počtu ukradených kusů skončily Volkswageny. Loni majitelé přišli o 512 vozů této značky. Zloději také ukradli 312 Fordů a 268 Renaultů. Na samém chvostu žebříčku se drží Citroeny, těch zmizela necelá stovka, konkrétně 94.

Pokud o automobil přijdete, jak velkou máte šanci, že policie pachatele dopadne? Moc velkou ne. Objasněnost krádeží automobilů sice loni stoupla, pořád ale dosahuje pouhých 29%. Více než dvě třetiny řidičů tak nikdy nezjistí, kam jejich automobil zmizel.

Kde se automobily kradou nejvíce? Vede Praha. V hlavním městě byla odcizena plná čtvrtina všech automobilů ukradených na území ČR. Ve velkém se krade také v Libereckém a Středočeském kraji. V nich co do počtu zmizelých aut vedou okresy Liberec, respektive Kladno.   

Související

Více souvisejících

auto krádeže aut Zloději aut Česká republika Škoda

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy