Opravu D1 u Humpolce dokončí jiná firma, rozhodlo ŘSD. ODS by spíš vyměnila Ťoka

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) kvůli zpoždění prací na opravovaném úseku D1 mezi Humpolcem na 90. kilometru a Větrným Jeníkovem u Humpolce na 104. kilometru ukončí smlouvu s nynějším sdružením firem. V novém výběrovém řízení vybere jiného zhotovitele, který práce dokončí, řekl dnes novinářům mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) dnes řekl, že se tento úsek dálnice okamžitě rozšíří, aby vznikl plnohodnotný jízdní pruh. Podle Rýdla se tak stane v nejbližších dnech. Staveniště by ŘSD chtěla převzít v lednu 2019.

"Ta stavba je na jednotlivých stavebních objektech více než dva měsíce za svým harmonogramem," uvedl Rýdl. V poslední době se organizace a koordinace stavby zhroutila, prohlásil. V úseku vznikají velké dopravní komplikace i kvůli tomu, že ho silničáři nemohou za nepříznivého počasí řádně udržovat.

Problémový úsek D1 se má okamžitě rozšířit o jeden pruh a ministr Ťok chce firmu provádějící rekonstrukci vyměnit. Možná by také pomohlo konečně vyměnit ministra Ťoka.

— ODS (@ODScz) 17. prosince 2018

Posunutí svodidel kvůli rozšíření D1 by měly zajistit ještě nynější firmy. Pokud nebudou schopné to provést, postará se o to podle mluvčího ŘSD, které už kvůli tomu oslovilo jinou firmu. "Oslovili jsme ji přímo. V zájmu urychlení těchto prací nebudeme soutěžit," řekl Rýdl. Název této firmy podle něj zatím nelze zveřejnit. Střed dálnice je pod sněhem a ledem. Kvůli uvolnění provizorních svodidel podle Rýdla tam už ŘSD posílá sypač a domlouvá frézu.

Rychlost zůstane v tomto úseku omezená i po rozšíření jízdních pruhů. Opravit ještě bude potřeba kaverny, jež vznikly na 600 metrech opravované D1. Zasahují do jednoho metru pod jízdní pás směrem od středové části dálnice. "Svodidla můžeme posunout jenom do té míry, abychom neohrozili provoz," řekl mluvčí.

Opravy mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem začaly v březnu. Zakázku za 1,75 miliardy korun dostalo sdružení české firmy Geosan Group, italské firmy Toto Costruzioni Generali a kazašské SP Sine Midas Stroy. Firma Geosan v dnešním tiskovém prohlášení uvedla, že je rozhodnutá svým smluvním závazkům dostát a dílo dokončit. Na problematickém úseku dálnice dnes dělníci s technikou pracovali na několika místech.

Mluvčí ŘSD dnes novinářům na opravované části dálnice ukázal dva dopisy. Uvedl, že v jednom ŘSD ukládá konsorciu firem první balík sankcí v hodnotě 30,7 milionu korun za zpožděnou stavbu dálničního nadjezdu na 104. kilometru. Další sankce budou podle Rýdla následovat. "Předpokládáme stovky milionů korun," řekl k možné výši pokut.

Ve druhém dopise ŘSD odstupuje od smlouvy o dílo. "To znamená, zahajujeme právní kroky k tomu, abychom rozvázali smlouvu," řekl Rýdl. Dopis podle něj bude odeslán dnes. Předpokládá, že vzhledem k legislativním lhůtám bude moci ŘSD převzít zpět staveniště někdy v lednu. "V nejbližší možné době připravíme nové výběrové řízení, abychom vybrali nového zhotovitele," uvedl mluvčí. Opravy téměř 14 kilometrů dálnice mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem se kvůli tomu zpozdí.

Související

Více souvisejících

řsd Dálnice - Opravy na D1 Dálnice D1 Dan Ťok (ministr dopravy) doprava Praha Geosan

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy