Sněhová kalamita v Čechách: Kamiony blokovaly silnice, skiareály omezily provoz

Sněžení a silný vítr dnes zkomplikovaly dopravu v Libereckém kraji. Pro kamiony nad šest tun silničáři kvůli sněhu do odvolání uzavřeli silnici přes Oldřichovské sedlo z Mníšku na Liberecku do Raspenavy. Silnice se v zimě nesolí, řidiči kamionů musí k cestě do Raspenavy a Hejnic využít silnici 13, která se udržuje chemicky. Kvůli nehodě kamionu byla od dopoledne neprůjezdná i silnice 10 z Kořenova na Harrachov, která vede dál do Polska. Plně obnovit provoz se v tomto úseku podařilo podle ředitele společnosti Silnice LK Petra Šéna před 17:30.

"Nicméně doporučujeme i nadále řidičům nákladních vozidel využít alternativní trasu po I/35 přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou," dodal.

Problémy měly kvůli sněžení nejen kamiony, ale i řidiči osobních automobilů. Jen za dopoledne řešili policisté zhruba dvě desítky dopravních nehod, většina se však naštěstí obešla bez zranění. Situace se v průběhu dne zlepšila, stále se ale objevují sněhové přeháňky. Sněží hlavně v horách, kde navíc odklízení sněhu komplikuje silný vítr, který na silnicích vytváří sněhové jazyky a závěje. "V horských střediscích hlavně v Krkonoších navíc komplikují úklid komunikací auta zaparkovaná podél silnic mimo vyhrazená parkoviště," poznamenal Šén.

Liberecký kraj - provoz na silnici I/10 mezi Tanvaldem a Kořenovem je již řízen kyvadlově. I tak lze očekávat menší zdržení. https://t.co/8gWNF5nHSL

— Policie ČR (@PolicieCZ) 2. ledna 2019

Sněžení se objevuje na většině území kraje. I na hlavních silnicích tak zůstává vrstva sněhu. Motoristé by měli zpomalit. Problémy mají hlavně kamiony ve stoupáních, třeba v Jablonci nad Nisou zablokovaly dopoledne kruhový objezd na výjezdu na Liberec, když se nedokázaly na mokrém sněhu rozjet do mírného kopce. Problémy měly nákladní vozy i na silnici číslo 9 ve směru na Rumburk nebo na silnici 13 na Práchni u Kamenického Šenova. Uvízlý kamion zkomplikoval dopravu v Liberecké ulici v Jablonci, na silnici 10 v nedalekém Pěnčíně, ale i na silnici 13 v Rynolticích.

Podle meteorologů má být dnes oblačno se sněhovými přeháňkami, na horách bude sněžení trvalejší. "Očekáváme nárazy větru až 75 kilometrů v hodině, na horách až 90 kilometrů," uvedli v předpovědi na dnešek pro Liberecký kraj. Ubývání srážek a oblačnosti očekávají meteorologové až k večeru. V průběhu dne se ale postupně ochladilo, teploty se většinou pohybují těsně pod nulou.

Sněží v celém kraji, i na hlavních silnicích tak zůstává vrstva sněhu. Motoristé by měli zpomalit. Problémy mají hlavně kamiony, třeba v Jablonci nad Nisou zablokovaly dopoledne kruhový objezd na výjezdu na Liberec, když se nedokázaly na mokrém sněhu rozjet do mírného kopce. Problémy mohou mít nákladní vozy i na silnici číslo 9 ve směru na Rumburk nebo na silnici 13 na Práchni u Kamenického Šenova. Uvízlý kamion komplikuje dopravu v Liberecké ulici v Jablonci nebo na silnici 10 v nedalekém Pěnčíně. Nehoda kamionu s osobním autem komplikuje dopravu v Libštátu na Semilsku. Pozor by si měli dál řidiči i na hlavním tahu na Prahu.

Podle meteorologů má být dnes oblačno se sněhovými přeháňkami, na horách bude sněžení trvalejší. "Očekáváme nárazy větru až 75 kilometrů v hodině, na horách až 90 kilometrů," uvedli v předpovědi na dnešek pro Liberecký kraj. Ubývání srážek a oblačnosti očekávají meteorologové až k večeru. Bude se ale ochlazovat. Nejvyšší teploty by měly být dopoledne, mezi dvěma a minus jedním stupněm Celsia, na horách zůstanou po celý den pod nulou.

Silný vítr dnes v Krkonoších zastavil horní úsek lanovky na Sněžku a tři lanovky ve Špindlerově Mlýně. Meteorologové varovali před tím, že na horách bude dnes vítr dosahovat rychlosti až 90 kilometrů v hodině. Krkonoše dnes dopoledne také zasáhlo silné sněžení. V Peci pod Sněžkou a na Černé hoře lanovky zůstaly v provozu. ČTK to zjistila u vlekařů a meteorologů.

Dolní úsek lanovky na Sněžku z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu je v provozu. "Druhý úsek nejezdí a nepojede minimálně ještě dva dny. Dolejšek jede. Nevidím (v Peci) ani na kabinu vzdálenou sto metrů, jaký je tady sněhopád s větrem," řekl ČTK náčelník lanové dráhy Jiří Martinec. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině.

Ve skiareálu Špindlerův Mlýn vítr zastavil šestisedačkovou lanovku ze Svatého Petra na Pláně, dvousedačkovou lanovku u černé sjezdovky ve Svatém Petru a čtyřsedačkovou lanovku z Horních Míseček na Medvědín.

Kvůli silnému větru a sněžení je uzavřena silnice z Božího Daru na Neklid i dále na Klínovec. Jen s velkými obtížemi je sjízdná silnice z Jáchymova na Boží Dar. Skiareály tu kvůli počasí výrazně omezily provoz, v provozu je pouze malý dětský vlek a pojízdný pás v lyžařském areálu Novako. Do hor by se neměli vydávat ani příznivci běžeckého lyžování, tratě jsou zaváté a mohly by na ně padat stromy. V tiskové zprávě to uvedly pracovnice infocentra v Božím Daru.

"Žádáme návštěvníky, aby nevyjížděli do vrcholových partií Krušných hor. V okolí Božího Daru fouká silný vítr, sněží, lyžařské areály jsou uzavřeny. Lyžařský areál Klínovec má na Neklidu v provozu dva vleky, ale v současné době je přístup do areálu z Božího Daru uzavřen," uvedla za infocentrum Iva Králová.

Související

Vláda ČR

Vláda letos poprvé vyjela do krajů, jednala v Jablonci nad Nisou

Vláda se letos poprvé sešla na výjezdním zasedání v Jablonci nad Nisou v Libereckém kraji. Kabinet se zabýval mimo jiné aktuální situací ve výstavbě dopravní infrastruktury v Libereckém a Královéhradeckém kraji, využíváním dotačních programů Ministerstva životního prostředí v obou krajích či přeshraniční spoluprací mezi příhraničními oblastmi Česka, Polska a Německa. Vláda jednala i s radami obou krajů a sešla se i se starosty okolních obcí.

Více souvisejících

Liberecký kraj Zima Boží Dar lyžařské areály doprava Počasí Krkonoše Krušné hory sněžka Lanovky

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 12 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

Extrémní počasí spaluje Asii. Kvůli vedrům umírají desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy