Začaly zátěžové testy mostů v Praze u Vltavské, vjíždějí na ně naložené kamiony

Tři plně naložené kamiony začaly dnes po sedmé hodině večer testovat pohyby mostů u stanice metra C Vltavská. Pražská Technická správa komunikací (TSK) chce otestovat stabilitu mostu po jeho podepření. V neděli budou testy pokračovat i na vedlejším mostě na nábřeží Kapitána Jaroše. Kompletní výsledky testů chce TSK představit během týdne, první by mohly být už v pondělí.

"Dnešní zatěžkávací zkouška je návazná na diagnostiku, která byla prováděna na kritickém rameni už v prosinci, kvůli čemuž jsme tehdy museli omezit dopravu. Na tomto vedlejším rameni nepředpokládáme, že by tam byla nějaká konstrukční vada, ale vzhledem k tomu, že je to stejná konstrukce ze stejné doby, tak dnes a zítra ověříme, zda tam není nějaká chyba," řekl náměstek pražského primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Mosty jsou z takzvaného předpjatého betonu, do kterého se vkládají ocelová lana, aby byl odolný proti tahu. Stejnou konstrukci měly mosty v Troji nebo v italském Janově, které se loni zřítily. TSK chce zkouškami změřit pohyby mostů. Testy provádí za pomoci přejezdů tří plně naložených aut, každé z nich váží 40 tun. Celkem by tak měl být most zatížen na 120 tun.

Dnešní testy mostu v Bubenské ulici budou trvat zhruba do třetí hodiny ranní, řidiči do té doby budou muset jezdit po objízdných trasách. Doprava se na most vrátí v neděli. Obnoven bude rovněž provoz tramvají, který byl kvůli vybudování podpěr omezen.

Od 19.00 neprojedte z Bubenské ulice od Holešovic na Hlávkův most. Důvodem jsou zatěžovací zkoušky mostu X021. Provoz bude obnoven v noci. Od 7.00 ráno pak omezíme kvůli zkouškám dopravu na mostě X023 přes Nábřeží kapitána Jaroše až do půlnoci. #mostyPraha pic.twitter.com/N9c1KwwF07

— TSK Praha (@TSKPraha) 23. února 2019

Zkoušky budou pokračovat i v neděli, kdy řidiči neprojedou po mostě na nábřeží Kapitána Jaroše a uzavřen bude jeden jízdní pruh pod mostem. Také tady plánuje TSK provést statické i dynamické zatěžkávací testy, při nichž most pomocí tzv. budiče kmitů rozkmitá a bude sledovat jeho pohyby. Omezení provozu bude trvat od 19 hodin do půlnoci.

TSK vedle těchto mostů provádí i další diagnostické zkoušky mostů v Praze. V současnosti je prováděna kompletní diagnostika Hlávkova mostu, dále jsou prověřovány mosty Legií a Palackého. "Tyto mosty prověřujeme, protože je připravujeme do rekonstrukce a jedná se o památkově chráněné mosty," řekla mluvčí TSK Barbora Lišková.

Most v Bubenské ulici byl kvůli havarijnímu stavu uzavřen loni v říjnu a před koncem roku byl po zatěžkávacích zkouškách zprovozněn jeden pruh pro osobní vozy a další auta do 3,5 tuny. Původně most podpíraly provizorní podpěry, počátkem tohoto měsíce prostor pod mostem převzala stavební firma Hochtief, aby zde umístila další podpěry.

Související

Most na Vltavské. Červeně vyznačená část se bude bourat

Pod most u Vltavské byl instalován nový nosník, je zastaven provoz aut a tramvají

Pod most v Bubenské ulici nedaleko stanice metra C Vltavská byl dnes instalován nový nosník, který je součástí systému podpírajícího most. Most musí být podepřen kvůli špatnému stavu. ČTK to sdělila mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Kvůli pracím je zastaven provoz aut na mostě a výluky se postupně dotýkají provozu tramvají. Práce potrvají do konce tohoto týdne a vyjdou na 16 milionů korun.
Most na Vltavské. Červeně vyznačená část se bude bourat

Provoz na mostu u Vltavské bude opět omezen, TSK podepře kritická místa

Práce na podepření poškozeného mostu v Bubenské ulici nedaleko stanice metra C Vltavská znovu omezí automobilovou a tramvajovou dopravu. Auta ve směru do Holešovic po mostě neprojedou od sobotního rána do neděle 24. února. Tramvajová doprava pod mostem bude přerušena o nadcházejícím a také posledním únorovém víkendu, mezi tím od pondělí 11. do pátku 22. února tramvaje pod mostem pojedou jen směrem z Vltavské na Strossmayerovo náměstí. Na svém webu to dnes uvedla Technická správa komunikací (TSK).

Více souvisejících

Most na Vltavské Technická správa komunikací Praha doprava

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy